Přeskočit na obsah

Pan Smraďoch

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Možná hledáte: Pan Smraďoch (film).
Pan Smraďoch
AutorDavid Walliams
Původní názevMr Stink
PřekladatelVeronika Volhejnová
IlustrátorQuentin Blake
ZeměSpojené královstvíSpojené království Spojené království
Jazykangličtina
VydavatelHarperCollins
Datum vydání20091029a29. října 2009
Česky vydáno20121024a24. října 2012
Počet stran222 (český překlad)
272 (originál)
ISBN978-0007279050
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pan Smraďoch (v anglickém originále Mr Stink) je kniha vydaná v říjnu 2009, napsal ji David Walliams a ilustroval Quentin Blake.[1] Kniha byla adaptována jako divadelní muzikál[2][3] a BBC podle ní natočila stejnojmenný televizní film, který byl uveden o Vánocích roku 2012 na BBC1.[1][4] V Čechách vydalo knihu nakladatelství Argo v roce 2012. V knížce se objevují ilustrace Quentina Blakea, které jsou s knihami Davida Walliamse úzce spojené. V příběhu se setkávají dva hlavní hrdinové, pan Smraďoch a teprve dvanáctiletá dívka Chloe. Jejich životní cesty se na nějakou dobu spojí, a i když zdánlivě nemají nic společného, prožijí spolu spoustu zábavy. Každý bezdomovec má totiž svůj skrytý příběh.

Shrnutí děje[editovat | editovat zdroj]

Pan Smraďoch je bezdomovec, který žije v parku na lavičce se svou fenkou Hraběnkou. Po celém městě se mu neřekne jinak, jelikož příšerně páchne. Je špinavý od hlavy až k patě, protože se již několik měsíců nemyl. Lidé se jeho lavičce v parku vyhýbají velkým obloukem a nikdo se s ním nechce zdržovat. Chloe je ale odlišná.

Chloe Crumbová je dvanáctiletá dívka, která to v životě nemá vůbec jednoduché. Bydlí v rodinném domě se svými rodiči a příšerně otravnou mladší sestrou Annabelle. Chloe je doma nešťastná. Její matka věnuje všechnu svou  péči Annabelle, nebo své kampani. Kandiduje totiž na předsedkyni vlády. Jediný, s kým si Chloe doma rozumí, je táta. Ten se však své ženy bojí natolik, že ji ve všem poslouchá a ustupuje. Chloe kvůli matce navštěvuje soukromou školu, kde si ale nenašla žádné kamarádky, naopak je terčem výsměchu a šikany. Možná právě to Chloe přivedlo k tomu, oslovit někoho tak odpudivého, jako je pan Smraďoch.

Chloe s panem Smraďochem zpočátku prohodila jen pár slov. Něco ji však lákalo navštěvovat ho v parku znovu a znovu. Mohla se tomuto starému špinavému muži svěřit se svými starostmi. Pan Smraďoch jí dokonce pomohl zastrašit její úhlavní nepřítelkyni. Byl zrovna prosinec a venku pěkně přituhovalo. Chloe měla co dělat, aby to venku vydržela pár minut, ale chudák pan Smraďoch musel trávit venku na lavičce i celé noci, a tak Chloe vstoupila do hlavy zajímavá myšlenka.

Chloe ubytovala pana Smraďocha v jejich kůlně na zahradě. Pan Smraďoch byl z toho velice nadšený a zařídil si kůlnu po svém. Pravda, Chloe trochu překvapily jeho požadavky na snídaně v podobě kávy, klobásek, vajec a dalších lahůdek. V noci také chtěl, aby mu Chloe četla své vlastní příběhy a Chloe se poprvé stalo, že ji někdo podpořil v tom, aby ve psaní příběhů pokračovala. Chování pana Smraďocha bylo kupodivu velice vybrané a gentlemanské.

Jednoho dne zavítal do rodiny Crumbových novinář, který měl udělat s paní Crumbovou rozhovor v rámci její kampaně, která obsahovala opravdu přísná opatření.  Jedno z nich například zakazovalo bezdomovcům obývat ulice. Když byla matka v nejlepším, pan Smraďoch zaklepal na okno a poprosil o svou snídani. Matka se nejprve opravdu zhrozila, ale novinář byl z jejího nápadu nastěhovat si bezdomovce do kůlny opravdu nadšený a opěvoval matčinu dobrosrdečnost. Paní Crumbová byla dokonce pozvána do pořadu Otázky a odpovědi, ale pouze za předpokladu, že přijde i s panem Smraďochem. Pan Smraďoch však z politické debaty udělal humornou show, ale také prozradil, že paní Crumbová lže. Z ulice do kůlny ho totiž nepřestěhovala ona, ale její dcera, Chloe. Paní Crumbová se tedy pořádně ztrapnila a ztratila možnost kandidovat, naopak pan Smraďoch dostal od premiéra možnost zaujmout její místo, které ovšem odmítl.

Chloe neustále přemýšlela, jak mohl člověk s tak vybranými způsoby skončit na ulici. Měla několik teorií, z nichž ani jedna se však nepodobala pravdě. Pana Smraďocha prozradil až jeho kapesník s nášivkou lord Darlington. Pan Smraďoch se Chloe svěřil o svém smutném osudu. Měl své panství, krásné auto, i krásnou ženu, kterou miloval a čekal s ní dítě. Jednoho večera však odjel na večeři se spolužáky. Když se vrátil, dům byl v plamenech a jeho žena požár nepřežila. Nějakou dobu se pokoušel ve zbylém křídle domu bydlet, nemohl však unést takovou ztrátu, a tak se rozhodl, že se bude toulat.

Chloe se rozhodla, že se chce toulat s panem Smraďochem. Pan Smraďoch jí to nejprve rozmlouval. Když viděl, že je Chloe neústupná, došel za její matkou a vylíčil jí celý svůj příběh a poprosil ji, ať nenechá Chloe odejít. Matku jeho slova tak dojala, až ji došlo, že o Chloe opravdu nechce přijít a že ji má moc ráda.

Pan Smraďoch nakonec dokázal usmířit Chloe s matkou i se sestrou a strávil s rodinou Crumbových Vánoce. Rodina mu nabídla, aby s nimi v domě zůstal. Pan Smraďoch měl však pocit, že svůj úkol tu splnil a že jeho srdce se potřebuje dál toulat. Na rozloučenou dal Chloe dárek, na který poctivě šetřil velmi dlouho a připomněl jí, aby pokračovala ve psaní, že si jednou její knížku koupí. Chloe tedy začala psát knížku hned, a to o panu Smraďochovi.

Postavy[editovat | editovat zdroj]

  • Chloe: nešťastná dvanáctiletá dívka s hnědými vlasy. Svého otce má velmi ráda, ale nemá ráda svou sestru a matku. Je velmi osamělá. Nemá žádné přátele a nemá ráda Vánoce. Nelíbí se jí mince, pozlátko a to, že nikdy nesněží. Jediné, co Chloe miluje, jsou příběhy. Jejím jediným přítelem je pan Smraďoch.
  • Pan Smraďoch: Smradlavý gentleman. Je známý tím, že smrdí. Jediné, co páchne hůř, jsou jeho vousy. Jeho jediným společníkem je jeho pes Hraběnka, která si pochutnává na párcích, a posléze i Chloe. Později v knize vyjde najevo, že se stal bezdomovcem, protože mu shořel dům a zemřela žena. Také vyšlo najevo, že byl velmi bohatý. Jeho skutečné jméno je lord Darlington.
  • Annabelle Crumbová: Desetiletá sestra Chloe, která je zlomyslnou snobkou. Matka se jí věnuje. Je velmi sportovně založená a muzikální. Do postele nosí vlasy sepnuté do drdolu. Účastní se mnoha mimoškolních aktivit, jen aby matku potěšila, a je také matčinou oblíbenkyní.
  • Pan Crumb: Otec Chloe a Annabelle a Janetin manžel. Své ženy se bojí a je jediným členem rodiny, který na začátku příběhu s Chloe dobře vychází.
  • Hraběnka: Smradlavý bílý jorkšírský teriér pana Smraďocha, kterého kolemjdoucí obvykle považují za černého, protože je obvykle pokrytý vrstvou sazí a špíny.
  • Janet (paní) Crumbová: Matka Chloe a Annabelle, manželka pana Crumba a rádoby poslankyně posedlá svou nejmladší dcerou a nóbl oblečením. Chce vyhnat bezdomovce z ulic a vyhrát doplňovací volby. K velkému šoku se také objeví v politickém debatním pořadu s panem Smraďochem. Mezi její navrhované změny v politice patří deportace popelářů, zrušení dávek pro nezaměstnané a povolení videoher pouze v čase od 16:00 do 16:01.
  • Rosamunda: Zlomyslná a oblíbená dívka, jejímž hlavním cílem je vždy Chloe.
  • Raj: Skromný a milý prodavač novin.

Přijetí díla a interpretace[editovat | editovat zdroj]

Na knihu bychom našli spoustu recenzí. Není však divu, že převládají spíše pozitivní reakce. Čtenáře si získává kniha především díky svému humoru, nadnesenosti, ale i dojemnými pasážemi. Za pozitivní je považováno prozření postav, zejména matky Chloe a následné ponaučení. S kritikou se setkáváme také, a to zejména z důvodu, že kniha je dle čtenářů předvídatelná a sloučení dvou hlavních hrdinů je typické. Jeden ze čtenářů definuje knihu slovy „jak naučit naše děti, že sebelítost, lenost a nezodpovědnost je víc cool než ambice, úspěch a peníze."

Spisovatel Michael Finocchiaro však hodnotí knihu velmi kladně: „Je to velmi dobře napsané s humorem a křišťálově čistým morálním poučením, s nímž jsem nemohl více souhlasit. Absolutní nutnost číst s dětmi (ale mějte po ruce krabici kapesníků a spoustu objetí!)" Pozitivní reakce jsme se dočkali i od autora Keith Brutona. Označuje příběh za „veselý, smutný a zároveň potěšující!" Za pozitivní reakci bychom mohli považovat i zpracování díla do muzikálové podoby v Londýně v Bolton's Albert Halls. Muzikál je označovaný jako nápaditá a hřejivá show. Kromě muzikálu se knihou inspiroval i režisér Declan Lowney, který natočil stejnojmenný hodinový film. V hlavní roli září Hugh Bonneville.

Americký spisovatel Mark Lawrence řadí dílo mezi průměrné dětské knihy: „Moje peníze nebyly vyhozené. Tohle nebylo nejlepší ani nejhorší, co jsme s Celyn letos četli."

Publikace[editovat | editovat zdroj]

Knihu Pan Smraďoch vydalo nakladatelství HarperCollins v říjnu 2009 v pevné vazbě. Seznam významných formátů je následující:

Datum vydání Vydavatel Formát Počet stran ISBN
20091029a29. října 2009 HarperCollins pevná vazba 272 978-0007279050
20100527a27. května 2010 HarperCollins Children's Books brožovaná 224 978-0007279067
20100527a27. května 2010 HarperCollins audiokniha CD 978-0007333394
20101014a14. října 2010 RazorBill brožovaná 265 978-1595143327

Televizní adaptace[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Pan Smraďoch (film).

Šedesátiminutový film Pan Smraďoch byl odvysílán 23. prosince 2012 na BBC One, původně bylo vysílání naplánováno na Boxing Day.[5] Stal se nejsledovanějším ve svém vysílacím čase 18:30–19:30, kdy si jej naladilo 6,34 milionu diváků. Byl také vysílán ve 3D a stal vůbec prvním narativním pořadem BBC, který byl ve 3D natočen.[6]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Mr Stink na anglické Wikipedii.

  1. a b PLUNKETT, John. David Walliams' Mr Stink to be made into BBC1 comedy drama. The Guardian. 2012-02-21. Dostupné online [cit. 2024-03-20]. ISSN 0261-3077. (anglicky) 
  2. GARDNER, Lyn. Mr Stink – review. The Guardian. 2011-06-02. Dostupné online [cit. 2024-03-20]. ISSN 0261-3077. (anglicky) 
  3. David Walliams: busiest man in showbusiness. The Telegraph [online]. 2011-09-11 [cit. 2024-03-20]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Candice Lo. David Walliams' Mr Stink Comes to BBC One [online]. BBC, 21 February 2012 [cit. 2012-07-03]. Dostupné online. 
  5. BBC - Media Centre - BBC One Programme Information. web.archive.org [online]. 2012-11-30 [cit. 2024-03-20]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2017-11-26. 
  6. BBC HD - Mr Stink in 3D. BBC [online]. [cit. 2024-03-20]. Dostupné online. (anglicky)