Památník partyzánského hnutí Noční přechod

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Noční přechod, památník partyzánského hnutí
Základní údaje
AutorMiloš Zet
Rok vzniku20. století
Kód památky11798/8-2159 (PkMISSezObrWD)
Popis
Výška295 cm
Šířka615 cm
Materiáltravertin
Umístění
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Památník partyzánského hnutí Noční přechod je památník obětem Nočního přechodu v obci Morávka v okrese Frýdek-Místek. Památkově chráněn je od roku 1958 a 6. října 1978 byl prohlášen za národní kulturní památku. Odhalen byl 19. srpna 1968.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Za 2. světové války se obyvatelé aktivně účastnili partyzánského odboje. V prosinci roku 1944 nacisté partyzánskou skupinu dopadli a po výslechu a mučení se jim podařilo získat informace o jejich spolupracovnících: 14 obyvatel obce bylo popraveno, 10 deportováno do koncentračního tábora. Památník partyzánského hnutí byl roku 1978 prohlášen národní kulturní památkou.[2][3]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Sousoší, které se nachází na nízkém podstavci, vytvořil akademický sochař Miloš Zet a vytesal to ze spišského travertinu. Skupina tři osob znázorňují symbolicky partyzány na pochodu. První muž drží na pravém boku samopal na řemenu a druhý, stojící za prvním, nese na levém rameni kulomet. Poslední třetí partyzán jde za druhým a opírá se o něho levou rukou.

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Lenka Šimčíková. Pomník Obětem 2. světové války [online]. Spolek pro vojenská pietní místa [cit. 2020-03-21]. Dostupné online. 
  2. Památník partyzánského hnutí [online]. Turistik [cit. 2013-03-29]. Dostupné online. 
  3. Památník partyzánského hnutí 'Noční přechod' v Morávce (Morávka) [online]. MonumNet [cit. 2013-03-29]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]