Obonete S. Ubam

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Obonete S. Ubam
Narození21. srpna 1976 (47 let)
Povoláníaktivista, podnikatel, právník a spisovatel
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

obong Mgr. Obonete S. Ubam MA (* 1976 Československo) je česko-nigerijský podnikatel, právník, spisovatel, mentor a tradiční kmenový náčelník.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v roce 1976 české matce a nigerijskému otci, kteří se vzali během studií v Kyjevě, v bývalém Sovětském svazu. Rodiče však byli nuceni se, po velkém tlaku ze strany komunistických státních orgánů, po několika letech na dálku rozvést. Vyrůstal s matkou a otčímem v Moravském Berouně a Bruntále. V patnácti letech odjel poprvé do Nigérie, aby blíže poznal svého otce, generála policie. Tam se seznámil s jeho dvěma manželkami a svými početnými sourozenci. Později zde nastoupil do kadetní školy.[1]

Po svém návratu do Československa pokračoval ve studiu na gymnáziu, během kterého se jako člen českého výběru zúčastnil prvních Světových středoškolských atletických hrách v New Portu. Po maturitě krátce podnikal, poté nastoupil na Vojenskou akademii ve Vyškově.[zdroj?] Stal se tak prvním afročeským vojákem v historii Armády České republiky.[2] Po absolutoriu pokračoval v profesionální službě na oddělení zahraničních styků Ministerstva obrany, kde pracoval jako protokolární tlumočník kabinetu ministra a poradce Hlavního inspektora ochrany lidských práv v rezortu obrany.

Po ukončení vojenské kariéry se stal spoluzakladatelem a předsedou Ligy etnických menšin ČR[3][4] (LEM) a vedl několik celostátních mediálních kampaní a další projekty proti rasismu.[5] Po odchodu z čela LEM vystudoval práva, působil na několika manažerských postech a nakonec se rozhodl věnovat budování česko-nigerijských obchodních vztahů jako předseda Czech-Nigerian Bussines Alliance.

Po náhlém úmrtí svého otce se odstěhoval do Nigérie, kde za dramatických okolností[zdroj⁠?] převzal vedení rodinné firmy, správu fondu nemovitostí a podporoval ve vzdělávání svých sedm mladších sourozenců. Mimo to nadále pokračoval ve studiu mezinárodního práva a angažoval se v politice. Za přínos k rozvoji nigerijského kmene Annang mu byl udělen tradiční šlechtický titul.[6] Po sedmi letech strávených v Nigérii přesídlil do jižního Španělska, kde se věnuje se podnikání v nemovitostech. Je autorem autobiografie Sedm let v Africe, která vyšla na počátku roku 2019. Kniha později v roce 2019 vyšla i jako audiokniha. V roce 2020 vydal knihu Kalangu - Africká moudrost na každý den, v roce 2021 pak knihu Náš černobílý svět, která byla serverem iLiteratura.cz zvolena jednou z nejlepších českých knih roku 2021. Autor se dále věnuje realitám a mentoringu. V roce 2023 se, spolu se svým zesnulým otcem, stal předlohou pro ražbu zlaté pamětní mince, tzv. Annangského dukátu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. KUBA, František. Voják i bohém. Ubam pochází z Bruntálu, v Africe se ale stal kmenovým náčelníkem. deník.cz [online]. 2019-02-15 [cit. 2019-02-16]. Dostupné online. 
  2. https://multimedia.ctk.cz/foto/index?documentID=1797324&select-continue=1
  3. https://www.kurzy.cz/zpravy/11028-obonete-ubam-zalozil-ligu/
  4. CAMERON, Rob. Obonete Ubam - Chairman of the League of Ethnic Minorities [online]. Radio Praha, 2002-09-22 [cit. 2019-02-16]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. https://www.radio.cz/cz/rubrika/udalosti/o-co-nam-jde-o-zivot-protirasisticka-kampan-ligy-etnickych-mensin-
  6. http://councilofakwaibomtraditionalandreligiousleadersinfct.yolasite.com/

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]