Ošetřovatelská diagnóza

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Ošetřovatelská diagnóza je určení aktuálního, či potenciálního problému, stanovení cíle, intervencí a následného hodnocení daného problému u pacienta. Zahrnují jakékoliv psychické, fyzické i sociální problémy které jsou spjaty s hospitalizací pacienta.

Základní dělení[editovat | editovat zdroj]

  1. Aktuální – momentální problém pacienta, který se snažíme řešit (strach, porucha integrity kůže, nechutenství atd.).
  2. Potenciální – riziko, kterým je pacient ohrožen a provádíme prevenci (riziko kardiopulmonálních komplikací, riziko hypoglykémie atd.).

Vytváření ošetřovatelských diagnóz[editovat | editovat zdroj]

  1. Dvojsložkové – tvoří ji problém a důvod (používá se u potenciálních diagnóz); př. riziko krvácivých projevů z důvodu antikoagulační terapie
  1. Trojsložkové – tvoří ji problém, důvod a projev (používá se u aktuálních diagnóz); př. porucha integrity kůže z důvodu operačního výkonu, projevující se operační ránou

Celková stavba ošetřovatelské diagnózy[editovat | editovat zdroj]

  1. Problém – potíž pacienta (př. dekubitus, zvracení, nauzea atd.)
  2. Cíl – stanovení cíle, kterého chceme dosáhnout (př. rána se hojí per primam, zmenšení bolesti, zlepšení psychického stavu pacienta atd.)
  3. Intervence – činnosti, které provádíme k řešení problému (př. edukace pacienta, pravidelný převaz rány dle ordinace lékaře, podání léků dle ordinace lékaře atd.)
  4. Hodnocení – posouzení o progresi postupu a zlepšení, či zhoršení problému (př. pacientova bolest je menší než VAS 2, pacient má menší dechové obtíže atd.)

Příklady ošetřovatelských diagnóz[editovat | editovat zdroj]

Ošetřovatelská diagnóza Cíl Ošetřovatelské intervence Hodnocení
Akutní bolest z důvodu operačního výkonu projevující se VAS 4 Pacient má bolest menší než VAS 4 Podávám analgetika d.o., hodnotím působení analgetik, prováním fyzikální chlazení, vedu záznam do dokumentace, pomáhám v zaujetí úlevové polohy. Pacientova bolest je VAS 1
Riziko krvácení z důvodu antikoagulační terapie Pacient nemá krvácivé projevy Edukuji pacienta o krvácivých projevech, sleduji krvácivé projevy, měním místo vpichu u podávání injekcí. Pacient nemá krvácivé projevy

Využití[editovat | editovat zdroj]

Ošetřovatelské diagnózy se určují k přesnému určení problémů pacienta a jejich řešení. Hodnocení nám poté slouží jako zpětná vazba, k naší provedené práci. Důležité jsou pak z hlediska správné organizaci práce pro nelékařský personál.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • KELNAROVÁ, Jarmila, Dominika BABÁKOVÁ, Martina CAHOVÁ, et al. Ošetřovatelství pro střední zdravotnické školy – 2. ročník. 2., přepracované a doplněné vydání. Praha: Grada Publishing, 2016. Sestra (Grada). ISBN 978-80-247-5331-7.
  • KELNAROVÁ, Jarmila, Martina CAHOVÁ, Iva KŘESŤANOVÁ, Marcela KŘIVÁKOVÁ, Zdeňka KOVÁŘOVÁ a Dana HAUSEROVÁ. Ošetřovatelství pro střední zdravotnické školy - 1. ročník. 2., přepracované a doplněné vydání. Praha: Grada Publishing, 2015. Sestra (Grada). ISBN 978-80-247-5332-4.