Nina Bažantová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
PhDr. Nina Bažantová
Narození29. července 1947 (76 let)
Bohosudov (Krupka)
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Povoláníhistorička umění
Alma materUniverzita Karlova
Manžel(ka)Prof. PhDr. Jan Bažant, CSc.
Děti2
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Nina Bažantová (* 29. července 1947[1] Krupka-Bohosudov) je česká historička umění, zabývající se historií středověkého a renesančního textilu a místopisem.

Život a dílo[editovat | editovat zdroj]

Vystudovala střední odbornou školu výtvarnou a poté v letech 1968–1973 dějiny umění a etnografii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. (Doc. Jiří Kropáček, prof. Jaroslav Pešina).

Patřila k zakládajícím pracovníkům Státních restaurátorských ateliérů v Praze, kde se věnovala průzkumům, metodice a dokumentaci restaurování historického textilu. Dále pracovala v letech 1992–1996 jako kurátorka v oddělení textilu a odívání Uměleckoprůmyslového musea v Praze.

V obou institucích se věnovala výzkumu historických textilií starších období, problematice jejich konzervování a rekonstrukci archeologických textilních nálezů, počínaje starověkými egyptskými a raně středověkými koptskými fragmenty textilií (výstava Poklady z Egypta), přes textilie z relikviáře sv. Maura, ze Svatovítského pokladu (rukavice sv. Vojtěcha) až po nálezy středověkého textilu ze sbírek Pražského hradu (zejména z hrobu kněžny Ludmily v bazilice sv. Jiří a z hrobů dvou pražských biskupů ve Svatovítské bazilice). Výsledky prezentovala v odborných statích i na výstavách.

Po odchodu do svobodného povolání od roku 1997 spolupracuje se svým manželem, prof. PhDr. Janem Bažantem, archeologem a historikem antické kultury, výzkumným pracovníkem Kabinetu pro klasická studia Filosofického ústavu Akademie věd ČR. Společně publikovali například monografii Vila Hvězda v Praze (1555-1563), mistrovské dílo severské renesance. Praha 2013

Podílí se na projektech také redakčně, a věnuje se výzkumu ikonografie evropských historických tapiserií z hlediska recepce antické kultury.

Bibliografie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. [1]AbART

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Lubomír Slavíček (ed.), Slovník historiků umění, výtvarných kritiků, teoretiků a publicistů v českých zemích a jejich spolupracovníků z příbuzných oborů (asi 1800–2008), Sv. 1, Academia, Praha 2016, ISBN 978-80-200-2094-9

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]