NÁPOJA

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
NÁPOJA (Zdenko Razím) Hradec Králové II.
Základní údaje
Datum založení1929
Osudznárodnění (1948)
SídloSvobodné Dvory, Československo
Charakteristika firmy
Oblast činnostipotravinářský
Produktysodovka a limonády
Některá data mohou pocházet z datové položky.

NÁPOJA (Zdenko Razím) Hradec Králové II. byla firma, která vyráběla a stáčela ve Svobodných Dvorech nejprve sodovou vodu a limonády, později i pivo, víno a lihoviny.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Sídlo této firmy se nacházelo u tzv. Andrlových domků ve Svobodných Dvorech, jež byly postaveny v roce 1928. Dům majitele Zdenko Razíma byl vystavěn v následujícím roce[1] a od tohoto roku také začala působit jeho firma, která nejdříve vystupovala pod názvem Hostinská sodovkárna "Nápoja" Hradec Králové II. - Svobodné Dvory[2], posléze jako První Královéhradecká tovární výroba na přírodní limonády a destilovanou sodovou vodu NÁPOJA Hradec Králové II. - Svobodné Dvory, přičemž udělení povolení k stáčení piva a k výrobě sodovek bylo oznámeno na schůzi obecního zastupitelstva 23. května 1929[3].

Zabývala se výrobou sodové vody a limonád, ale měla i stáčírnu piva a sklad lahvového piva, likérů, lihovin i vína. Kdy zanikla není přesně známo, ale ještě 29. dubna 1938 se její inzerát objevuje v týdeníku Rozhledy a uvedena je i v Adresáři Protektorátu Čechy a Morava pro průmysl, živnosti, obchod a zemědělství[4]. Firma ukončila činnost někdy po příchodu komunistů k moci, kdy byl likvidován veškerý živnostenský stav.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Archivovaná kopie. vychodoceskearchivy.cz [online]. [cit. 2021-05-04]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-08-25. 
  2. Okres Jaroměřský, Jaroměř 1. ledna 1930, str. 10
  3. Archivovaná kopie. vychodoceskearchivy.cz [online]. [cit. 2021-05-04]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-08-25. 
  4. Adresář Protektorátu Čechy a Morava pro průmysl, živnosti, obchod a zemědělství. Za použití úředních pramenů vydán firmou RUDOLF MOSSE akc. spol. SVAZEK I. Seznam adres: Čechy, Praha 1939, str. 1207