Muzeum latinskoamerického umění Buenos Aires

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Muzeum latinskoamerického umění Buenos Aires
Údaje o muzeu
StátArgentinaArgentina Argentina
Založeno2001
Zeměpisné souřadnice
Map
Webové stránky
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Muzeum latinskoamerického umění Buenos Aires (španělsky Museo de Arte Latinoamericano de Buenos Aires, zkráceně MALBA) je muzeum věnované především latinskoamerickému umění 20. století, sídlící v Palermu, čtvrti Buenos Aires.

Muzeum bylo založeno argentinským miliardářem a filantropem Eduardem Constantinim a bylo otevřeno 21. září 2001. Základem expozice muzea byla osobní sbírka umění shromážděná Constantinim. Muzeum spravuje nezisková organizace Fundación MALBA - Constantini. Součástí muzea je také aktivní kulturní centrum. Muzeum každoročně navštíví až milion návštěvníků.

Budovu navrhl ateliér Atelman-Fourcade-Tapia se sídlem v provincii Cordoba, který vyhrál soutěž v roce 1997. Porota soutěže zahrnovala takové světoznámé architekty jako jsou Brit Norman Foster, Argentinec César Pelli a Švýcar Mario Botta.[1] Muzeum bylo postaveno ve stylu dekonstruktivismu, populárním v 90. letech 20. století.[2]

Sbírka muzea čítá přes 400 děl asi 160 umělců z celé Latinské Ameriky. Zahrnuje období od začátku 20. století po nejnovější díla. Mezi mistry 20. století, zastoupenými v muzeu, vynikají umělci jako Frida Kahlo, Fernando Botero, Argentinci Antonio Berni, Jorge de la Vega a Leon Ferrari.

Budova muzea má tři podlaží. Na prvním se vystavují díla současníků, na druhém je umístěn základ sbírky, 270 obrazů vztahujících se k první polovině 20. století. Třetí patro muzea je určeno pro dočasné výstavy.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Музей латиноамериканского искусства в Буэнос-Айресе na ruské Wikipedii.

  1. Malba: un orgullo para la ciudad - LA NACION. www.lanacion.com.ar [online]. [cit. 2020-05-11]. Dostupné online. 
  2. Summa +. revistasummamas.com.ar [online]. [cit. 2020-05-11]. Dostupné online.