Muzeum Mayer van den Bergh

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Muzeum Mayer van den Bergh
Údaje o muzeu
StátBelgieBelgie Belgie
MěstoAntverpy
AdresaLange Gaashuitstraat 19
ZakladatelHenriette Isabella Mayer van den Bergh
Založeno1904
Zaměřenímalířství, sochařství
umělecká řemesla
Původní účel budovyrodinný dům
Vyhledávané exponátyPieter Brueghel
Zeměpisné souřadnice
Map
Webové stránky
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Muzeum Mayer van den Bergh (Musée Mayer van den Bergh) je původem privátní muzeum umění v Antverpách, které vystavuje sbírky malířství a sochařství od doby gotické do baroka a uměleckých řemesel již od antiky nizozemského sběratele Fritze Mayera van den Bergha (* 22. dubna 1858, † 4. května 1901), jeho bratra Oscara (1859-1913) a jejich matky Henrietty Isabelly (1838-1920). V současné době patří do svazku městských muzeí města Antverp.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Jozef Janssens: Fritz Mayer van den Bergh
Van Lerius: Henriette Mayer van den Bergh, sběratelova matka

Fritz Mayer van den Bergh (* 22. dubna 1858, † 4. května 1901) se narodil německým rodičům Emilu Mayerovi (1824-1879) a jeho manželce Henriettě van den Bergh (1838-1920). Jeho otec byl úspěšný obchodník s kořením a farmaceutickými výrobky a přenesl svůj byznys z Kolína nad Rýnem do Antverp, kde se rodina zařadila mezi nejvýznamnější představitele aristokracie. Fritz vystudoval filozofii na univerzitě v Gentu, roku 1877 zahájil svou kariéru diplomata a společně s bratrem Oskarem byl již sběratelem starožitností, převážně uměleckých řemesel. Roku 1888 byl povýšen do šlechtického stavu. Zůstal svobodný a žil pro umění, lov a koně. Bydlel se svou matkou jednak v antverpském domě, kde je nyní muzeum, a dále na zámku Pulhof, kde měl stáje a lovecký revír.

Umělecké sbírky v době Fritzovy předčasné smrti čítaly 3092 uměleckých děl a k tomu na 2000 položek numismatické sbírky. Muzeum založila v roce 1904 sběratelova matka Henriette a byla až do své smrti roku 1920 jeho kurátorkou.

Fritz van der Bergh nakupoval svá díla z různých zdrojů, z aukcí i od soukromých sběratelů, něco zdědil. Kolekci nizozemské malby získal od svého přítele Edmonda van Offela a v roce 1898 ze sbírky Carla Micheliho v Paříži. Převažují obrazy nizozemské, vlámské a italské provenience od konce 14. století do poloviny 17. století. K nejvyhledávanějším patří gotické plastiky Jeana de Liège obrazy Pietra Brueghela staršího a mladšího, Hanse Memlinga, Anthonise van Dycka či Jana Gossaerta. Ze sochařské sbírky patří k vzácným komorní gotická plastika francouzské provenience, triptychy ze slonopviny a i mramorové sochy. Dále sbíral renesanční a barokní tapisérie, tkaniny, šperky, vitráže, bronzy od plaket přes drobné plastiky až po hmoždíře, mince a medaile, kresby, středověké iluminované rukopisy a grafiku.[1] Význam sbírky podtrhuje také její instalace v původních interiérech domu van den Berghových, jenž má starožitné zařízení, například obklady renesančních krbů z 15.-16. století, kožené tapety nebo nábytek.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Nieuwdorp, 2001, s. 9-19

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Hans Nieuwdorp avec la collaboration d'Iris Kockelbergh: Musée Mayer van den Bergh, Anvers, Ips-Snoecks & Museum Mayer van den Bergh, 2001 ISBN 90-5756-006-2.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]