Motol (zámek)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zámek Motol
Motolský zámeček
Motolský zámeček
Základní informace
Slohnovogotika
Poloha
AdresaMotol, ČeskoČesko Česko
UliceZa opravnou
Souřadnice
Map
Další informace
Rejstříkové číslo památky54285/1-1897 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zámek Motol je jméno novogotické památky ve stejnojmenné pražské čtvrti. Byl zapsán do rejstříku kulturních památek a veden pod rejstříkovým číslem 54285/1-1897, avšak v roce 1977 bylo od památkové ochrany upuštěno.[1]

Jedná se o dvoukřídlý zámeček s nárožní věží. Na věži je dodnes patrný erb maltézského řádu. Nachází se v ulici Za opravnou a nejsnáze se k němu lze dostat tramvajemi 9, 10 a 16 (zastávka Motol).

Historie[editovat | editovat zdroj]

Na místě dnešního zámečku stávala středověká tvrz. V letech 1686–1689 zde dal Kryštof Vratislav z Mitrovic podle plánů J. A. Canevalleho a štukatéra Spazia postavit jednopatrový barokní zámeček, v 19. století pak přibyly hospodářské budovy. Motolský zámeček, jak ho známe dnes, vznikl ve druhé polovině 19. století nákladem malostranských johanitů.

Na přelomu 19. a 20. století objekt využívala 8. těžká dělostřelecká divize jako velitelství a kasárna, o něco později pak československý 101. dělostřelecký pluk.

Zámek Motol je dnes veřejnosti nepřístupný. Sídlí zde Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský a pražský inspektorát Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2017-07-02]. Identifikátor záznamu 159923 : zámek - zámeček. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]