Mostar (nádraží)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mostar
StátBosna a Hercegovina
MěstoMostar
UliceMaršala Tita
Souřadnice
TraťSarajevo–Ploče
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mostar je železniční stanice ve městě Mostar v jižní části Bosny a Hercegoviny. Je součástí železniční trati Sarajevo–Ploče. Nachází se ve východní části města, v blízkosti Carinského mostu, na ulici Maršala Tita. Součástí terminálu je i autobusovén nádraží.

Nádraží bylo spolu s celou tratí, která vede údolím řeky Neretvy, zprovozněno 30. června 1885.[1] Otevření stanice bylo pro město, které se postupně po staletích turecké nadvlády modernizovalo, ohromnou společenskou událostí. Staré nádraží, zbudované plně v duchu rakousko-uherské architektury, bylo známé především díky tomu, že z uliční strany byl vstup do čekárny a ze strany druhé potom vstup na nástupiště. Až do roku 1865 nádraží sloužilo pro úzkorozchodnou dráhu,[zdroj?] poté byla trať přestavěna a s ní i budova nádraží. Současná budova vznikla na zcela jiném místě, původní nádraží bylo zbořeno a namísto trati zbudována nová ulice ve městě. Namísto původní historické stavby vznikl moderní prostorný terminál s dvěma nástupišti a nápadnou staniční budovou.

V roce 1992 byl v souvislosti s válkou v Bosně a Hercegovině vypálen původní železniční archiv, který se v areálu nádraží nacházel.

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]