Mlýnský potok (Veltrusy)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mlýnský potok
Vosoušský mostek přes Mlýnský potok
Vosoušský mostek přes Mlýnský potok
Základní informace
Délka toku7 km
SvětadílEvropa
Pramen
Ústí
Protéká
ČeskoČesko Česko (Středočeský kraj)
Úmoří, povodí
Atlantský oceán, Severní moře, Vltava
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mlýnský potok je bývalé pravostranné rameno neregulované Vltavy, která vzniklo během povodně roku 1712 a vytvořilo ostrov okolo zámku Veltrusy. Série povodní v letech 1784-1785 toto rameno zanesla a oddělila od hlavního koryta Vltavy.

Majitelé panství Veltrusy, šlechtický rod Chotků, nechali bývalým ramenem Vltavy vybudovat letech 1792-1797 Mlýnský potok. Vltavská voda se do něj čerpá skrz Laudonův pavilon, pod kterým je v provozu stavidlo. Stojí na pravém břehu Vltavy pod bývalou vorovou propustí Miřejovického jezu, dnešním vodáckým kanálem.

Nazpět do Vltavy ústil V Lukách nedaleko Dušníků pod dnešním dálničním mostem přes Vltavu u obce Vepřek. Dnes je Mlýnský potok svedený do Vltavy nad dálničním mostem v místě Kubantov, aby nekřížil dálnici D8.

Voda v Mlýnském potoce sloužila jako energetický zdroj Červeného mlýna v obci Všestudy a zároveň jako okrasný prvek pro rozlehlý park anglického typu přiléhající k zámku Veltrusy. Vede přes něj několik historizujících mostků a lávek, v těsné okolí stojí romantizující zahradní pavilony.

Mlýnský potok měří 7 km. Z Vltavy odbočuje na říčním kilometru 17,3 km a vrací se do ní na říčním kilometru 13,8 km. Na svém toku protéká skrze město Veltrusy, okolo zámku Veltrusy, skrze daňčí oboru, zámecký park a obcí Všestudy.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]