Miloš Slovák

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Miloš Slovák
Narození5. dubna 1885
Brno, Morava
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí18. února 1951 (ve věku 65 let)
Praha
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Alma materAkademie výtvarných umění v Praze
Povolánímalíř, grafik a kreslíř
PodpisPodpis
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Logo Wikizdrojů původní texty na Wikizdrojích
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Miloš Slovák, autoportrét 1909

Miloš Slovák (5. dubna 1885 Brno[1]18. února 1951 Praha) byl český malíř a reklamní grafik.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Brně v rodině ředitele hotelu. V mládí pobýval v Kroměříži u strýce, tiskaře Jindřicha Slováka (ten se vyučil v Moravské akciové tiskárně v Brně). V letech 1901 až 1902 namaloval několik kroměřížských motivů, které strýc reprodukoval na pohlednicích. Slovák absolvoval pražskou uměleckoprůmyslovou školu a po jejím absolvování studoval malbu u profesora Vojtěcha Hynaise na Akademii výtvarných umění v Praze 10.

V roce 1908 obdržel z Lerchovy Nadace pro cesty umělců do Říma (nadaci založil český malíř Lev Lerch) prostředky na studijní pobyt do Itálie a do Káhiry. Další zahraniční cesty vedly do jižní Evropy, rád pobýval na Korsice, v severní Africe, Maroku, Tunisu.

Pobýval také na Slovensku. Před první světovou válkou odjel do Ameriky, kde žil až do roku 1922. Zde získal cenné zkušenosti s moderní obchodní reklamou, např. pro Bordens Malt Milk, Gordon Hosiery a další.

Do Československa se vrátil jako úspěšný grafik s velkou hotovostí a balíkem akcií amerických elektrických podniků, které vyměnil za akcie Báňské a hutní společnosti. U ředitele této společnosti pracovala jeho životní družka Helena Třísková. V Praze bydlel na Riegrově nábřeží č. 32, dnes Masarykovo nábřeží.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Finančně nezávislý maloval obrazy pro radost a „přivydělával“ si reklamní plakátovou tvorbou, jak obchodní, tak i filmovou. Získal prestižní postavení grafického designéra u firmy Baťa za měsíční paušál 5 000 Kč. Je autorem mnoha návrhů litografických plakátů. Pracoval také pro pražskou firmu Fr. Schnöbling, která vyráběla dětský zásyp Sypsi, zubní hygienu BIS Acidentol a zejména slavnou zubní pastu Thymolin. Název odvozen od Tymiánu, majícího protizánětlivé a antiseptické účinky. Pastu používala a propagovala prvorepubliková československá armáda. Je autorem plakátu, kterým se proslavilo rčení „Thymolinový úsměv“.

Grafické práce nepodepisoval, vzácně je opatřoval monogramem. Byl členem Jednoty umělců výtvarných v Praze.[2] Po nástupu komunistického režimu byly jeho práce vystaveny pouze na jedné společné výstavě.[3] První samostatnou výstavu Miloše Slováka obchodní plakátové litografické tvorby uspořádala v pražské Galerii Lucerna v dubnu a květnu 2016 ze své sbírky Agentura ProVás.[4]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Baťa plakát 328x116cm
Baťa – plakát 328 × 116 cm

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Matriční záznam o narození a křtu farnosti při kostele sv.Tomáše v Brně
  2. Informační systém abART
  3. Dům výtvarného umění Praha: Výtvarná úroda 1950
  4. Web Agentury ProVás. www.agenturaprovas.cz [online]. [cit. 2016-08-02]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-08-03. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Roubal – Rytíř: Vademecum I. 1930 str. 225
  • Páleníček, L. VÝTVARNÉ UMĚNÍ NA KROMĚŘÍŽSKU A ZDOUNECKU, obálka František Vrobel, OSVĚTOVÉ SBORY NA KROMĚŘÍŽSKU A ZDOUNECKU (1940), tisk Karel Kryl Kroměříž
  • Prokop Toman: Nový slovník čs. výtvarných umělců, 1993, ISBN 80-900648-4-1
  • Český filmový plakát 20. století, Moravská galerie v Brně, 2004, str. 482

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]