Michail Vasiljevič Staduchin

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Michail Vasiljevič Staduchin
Rodné jménoМихаил Васильевич Стадухин
Narození17. století
Ruské carství Piněga
Ruské carství
Úmrtí1666
Ruské carství Moskva
Ruské carství
NárodnostPomor
ObčanstvíRuské carství Ruské carství
Povoláníobjevitel
Nábož. vyznánípravoslaví
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Severovýchodní Sibiř, kde cestoval Staduchin.

Michail Vasiljevič Staduchin (rusky Михаил Васильевич Стадухин, ? - zemřel 1666) byl kupec, sibiřský kozák a ruský průzkumník severovýchodní Sibiře, jeden z prvních, který se dostal k řekám Kolymě, Anadyr, Penžině a Gižize a do severní části Ochotského moře. Staduchin byl Pomor, synovec moskevského obchodníka. Pravděpodobně se narodil v některé z menších vesnic na řece Piněze v Archangelské oblasti.

Cesta ke Kolymě a k Anadyru[editovat | editovat zdroj]

O mládí Staduchina se nic neví. V záznamech se poprvé objevuje až v roce 1633, kdy byl velitelem tažení z Jakutska k řece Viljuj. Není známo, co dělal v následujících letech. V záznamech se objevuje až v roce 1641, kdy plul po Indigarce k moři, pak podél pobřeží na východ, kde objevil ústí Kolymy, kde v roce 1643 založil první ruské zimoviště Nižně-Kolymsk (nyní osada Staduchino).[1] Této výpravy se s ním účastnil i Semjon Děžňov. V okolí zimoviště nenašli velké množství kožešin i když v budoucnu se ukázalo, že právě povodí Kolymy je jednou z nejcennějších kožešinových oblastí celé Sibiře.

Roku 1645 se Staduchin vrátil do Jakutska s nákladem sobolích kožešin. V roce 1647 dostal za úkol vyrazit opět prozkoumat nové země, najít povodí řeky Pogyča, dobýt ji a připojit k Rusku. O řece Pogyče se jen předpokládalo, že leží kdesi východně od Kolymy. Nepřízeň počasí ho ale donutila přezimovat na řece Janě. S příchodem jara vyrazil k Indigarce, postavil koč a plavil se ke Kolymě. Zde se dozvěděl, že Děžňov také vyplul dobýt Pogyču. Rozhodl se spojit s Děžňovem a vydal se na dvou kočích a s 30 muži za ním. Jedna z koč ztroskotala. Předpokládá se, že se Staduchin dostal se svými muži až do Čaunského zálivu. Zde se dozvěděl, že dvě z Děžňových lodí ztroskotaly, část posádky byla zabita a část se stále plaví někde po moři.[2] Tváří v tvář nedostatku zásob, neúspěšnému rybolovu, skalnatým břehům a špatným zprávám domorodců se Staduchin vrátil na Kolymu. Mezitím se ukázalo, že pramen řeky Aňuj, přítok řeky Kolymy, je blíže k prameni Anadyru než k prameni Kolymy. Staduchin tak usoudil, že Aňuj je totožný s hledanou řekou Pogyčou. Podařilo se mu konečně spojit s výpravou Děžňova na Anadyru, spojili síly, přezimovali na Anadyru a celý rok 1650 společně vybírali daně od Jukagirů.[3] Pod Staduchinovým vedením sloužil na tomto pochodu i sibiřský kozák a cestovatel Vasilij Bugor, který předtím objevil nejjižnější cestu mezi Jenisej a Lenou.

Ochotské moře[editovat | editovat zdroj]

V únoru nebo v březnu 1651 se Staduchin vydal s oddílem vojska přes horní tok Anadyru až k řece Penžině a pak k řece Gižize, kde se poprvé setkal s Korjaky. Zimu 1652/1653 strávil na zimovišti na řece Jamě, jen kousek východně od dnešního města Magadan. Následně se plavil po pobřeží Ochotského moře.

Konec života[editovat | editovat zdroj]

Roku 1657 se Staduchin objevil v Ochotsku, kde se rozhodl usadit, ale z neznámých důvodů se vydal roku 1659 zase na cestu a vrátil se do Jakutska, zde za své zásluhy obdržel hodnost atamana a odešel do Moskvy, kde v roce 1666 zemřel.

Kvůli nedostatku písemných záznamů není přesně známo, co dělal Staduchin od roku 1653 do roku 1657, kdy se objevil v Ochotsku. Existují legendy o tom, že prozkoumával Kamčatku, kterou obeplul a také pěšky prošel ze západu na východ. Ale s největší pravděpodobností jsou tyto informace o prozkoumávání Kamčatky jen vymyšlenou legendou.

Během svých cest prošel a proplul přes 10 000 km, prozkoumal rozlehlé území na sever a na severozápad od Ochotského moře, objevil nové spojení mezi ústím Leny, Kolymou a Ochotským mořem.

Staduchinové[editovat | editovat zdroj]

Kromě Michaila Staduchina se v té době v písemných záznamech objevují také Taras, Gerasim a Jakov Staduchinovi, předpokládá se, že to mohli být jeho bratři a syn, případně jiní příbuzní.[4]

Památka[editovat | editovat zdroj]

Na počest Michaila Staduchina došlo k následujícím pojmenováním:

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Стадухин, Михаил Васильевич na ruské Wikipedii.

  1. HRBEK, Ivan. ABC cestovatelů, mořeplavců, objevitelů. 1. vyd. Praha: Panorama, 1979. 288 s. S. 249. 
  2. Отписка с Колымы якутским воеводам Василию Пушкину, Кириллу Супоневу и дьяку Петру Григорьевичу Стеншину ленского служилого человека Михаила Стадухина с товарищами о походе к востоку от Колымы
  3. Стадухин Михаил Васильевич (биография) | Биографии Камчатки | Камчатский край, Петропавловск-Камчатский — краеведческий сайт о Камчатке: история Камчатки, география и этнография Камчатки, литература Камчатки, фотографии Камчатки. www.kamchatsky-krai.ru [online]. [cit. 2020-12-28]. Dostupné online. 
  4. Бурыкин А. А. Походы Михаила Стадухина и открытие Камчатки :: Освоение Сибири :: «Сибирская Заимка» — история Сибири в научных публикациях Archivováno 3. 4. 2015 na Wayback Machine.