Mesićův palác

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mesićův palác
Chybí zde svobodný obrázek
Poloha
AdresaZáhřeb, ChorvatskoChorvatsko Chorvatsko
Souřadnice
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mesićův palác (chorvatsky Palača Mesić) je kulturní památka, palác v chorvatském hlavním městě Záhřebu. Je evidována v katalogu chorvatských kulturních památek pod číslem Z-990. Budova stojí na adrese Demeterova 3.

Dům, který nese název podle Nikoly Mesiće, vznikl v 18. století (nejspíše v jeho první polovině) přestavbou části záhřebských hradeb. Původně se zde také nacházela část dětského hřbitova; hroby byly přemístěny na záhřebský hlavní hřbitov Mirogoj. Na žádost některých rodičů nicméně několik náhrobků zůstalo a byly do budovy zabudovány.[1] V 19. a 20. století byla patrová budova různě přestavována a upravována, než získala současnou podobu.[2] O jednu z posledních úprav stavby se zasloužil Ignjat Fišer, který zde nechal zbudovat v 20. letech 20. století ateliér.[3]

Dnes je v budově umístěna sbírka uměleckých předmětů Dušjin Ribarové, která čítá na 230 položek.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Sveci i vampiri: Stoljetne tajne koje skrivaju hrvatska groblja. 24sata [online]. [cit. 2022-01-26]. Dostupné online. (chorvatsky) 
  2. Kuća Nikole Mesića koja se nalazi u gornjogradskoj Demetrovoj ulici. Lice Grada [online]. [cit. 2022-01-26]. Dostupné online. (chorvatsky) 
  3. Tuga zamrznuta u vremenu. Novosti [online]. [cit. 2022-01-26]. Dostupné online. (chorvatsky)