Max Bucaille

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Max Bucaille
Narození30. června 1906
Sainte-Croix-Hague
FrancieFrancie Francie
Úmrtí1. dubna 1996 (ve věku 89 let)
Créteil
FrancieFrancie Francie
Povolánímatematik, básník, výtvarník (malíř, kolážista)
Národnostfrancouzská
Vzdělánímatematik
Tématafrancouzsky psaná poezie, malířství, sochařství, koláž, surrealismus, matematika a topologie
Literární hnutísurrealismus, magický realismus
VlivyMax Ernst
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Max Bucaille (30. června 1906 Sainte-Croix-Hague, departement Manche1. dubna 1996 Créteil) byl francouzský básník, malíř a sochař, především autor surrealistických koláží, vězněný za druhé světové války v Československu.

Život a dílo[editovat | editovat zdroj]

Vystudoval matematiku, kterou také vyučoval jako profesor. Proslavil se však po roce 1930 jako tvůrce surrealistických koláží. Během druhé světové války se jako voják dostal do zajateckého tábora Stalag IV C na území Československa, pracoval v muniční továrně ve Rtyni nad Bílinou, místní části Velvěty . Navázal styky s českými umělci, a proto bylo jeho působení v letech 1947–1948 ve Skupině francouzských revolučních surrealistů sledováno a reflektováno. Na jeho aktivitách se podíleli také čeští umělci, členové Skupiny Ra.

Byl členem Kolegia patafyziky (Collège de Pataphysique), a v roce 1958 spoluzakladatelem mezinárodní skupiny Fantasmagie, která měla hlavní sídlo v Bruselu, vydávala stejnojmenný časopis a šířila principy post-surrealismu v poezii i ve výtvarném umění. Byla zrušena v roce 1979.

Mezi léty 1964–1971 v Československu vystavoval a jeho práce byly známy díky kontaktům brněnské surrealistické skupiny Lacoste s mezinárodní skupinou C.I.A.F.M.A. (Centre international d'actualité fantastique et magique), na jejímž založení se v Bruselu roku 1958 Max Bucaille také podílel. Zahraniční styky českých umělců byly ovšem přerušeny vlivem Února 1948 a s ním spojených represí proti svobodné umělecké tvorbě a zejména proti surrealismu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • BUCAILLE, Max (1906–1992), Engraver, collage artist, sculptor, poet, heslo v: Dictionnaire Bénézit, ISBN 9780199899913 (anglicky)