Masarykův most (Užhorod)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Masarykův most
Томаша Масаріка міст
Pohled na most ze Studentského nábřeží
Pohled na most ze Studentského nábřeží
Základní údaje
StátUkrajinaUkrajina Ukrajina
Dopravasilniční
PřesUh Ukrajina
Otevřen1937
Souřadnice
Parametry
Typobloukový most
Materiálželezobeton
Délka140 m
Pilíře4
Mapa
Map
Další data
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Masarykův most (ukrajinsky Томаша Масаріка міст) se nachází v ukrajinském městě Užhorodě v Zakarpatské oblasti. Silniční most překonává řeku Uh v západní části města. Byl vybudován v roce 1937 na základě projektu neznámého architekta.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Železobetonový most vznikl v rámci rozvoje hlavního města někdejší Podkarpatské Rusi v 20. letech 20. století. V roce 1928 zažádal tehdejší primátor Užhorodu o výstavbu mostu, v roce 1934 byly zahájeny stavební práce mostu za cenu celkem 8 milionů korun[1] a o dva roky později byl most dokončen. Byl odhalen za přítomnosti prezidenta republiky Edvarda Beneše. Po smrti Tomáše Garrigue Masaryka byl most pojmenován po něm.[2] Tento název však vydržel pouze do První vídeňské arbitráže, kdy byl celý Užhorod odstoupen Maďarsku. Od té doby byl znám pouze jako Nový most (maďarsky Új híd).

V roce 1944 byl v souvislosti s příchodem Rudé armády vyhozen do vzduchu ustupujícím maďarským vojskem. Bylo zničeno hned několik mostních polí stavby. Most byl však velmi rychle provizorně opraven (do zničených mostních polí byly dobudovány dřevěné konstrukce). Na přelomu 40. a 50. let byl most obnoven do své původní podoby.

Most nese Masarykovo jméno opět od roku 2012.[2]

Most zajistil spojení části Malé Galago, kde se nacházely zemské úřady s druhým břehem řeky, kde stojí místní nádraží. Betonový obloukový most stojí na čtyřech pilířích, má mostovku s dvěma pruhy a chodníky pro pěší.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Článek na portálu karpatnews.in.ua (ukrajinsky). karpatnews.in.ua [online]. [cit. 2018-10-28]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2018-10-28. 
  2. a b Článek na portálu zaholovok.com.ua (ukrajinsky)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]