Marie Pachtová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Marie Pachtová (* 5. listopadu 1932 Dědice u Vyškova) je moravská učitelka, spisovatelka, folkloristka, zakladatelkou dětského floklorního souboru Klebetníček a od roku 2006 čestou občankou města Vyškova.

Marie Pachtová
Narození5. listopadu 1932 (91 let)
Dědice
Povolánívýtvarnice, folkloristka a sběratelka
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Život[editovat | editovat zdroj]

Dětství prožila v Dědicích, které jsou dnes částí Vyškova. Už jako malá tíhla k folkloru a fascinovala ji lidová tradice. Největší inspirací byla pro ni její babička Josefa Kudličková a její bývalá učitelka ručních prací Julie Kummerová.

Po maturitě na pedagogickém gymnáziu v Brně se rozhodla studovat češtinu a ruštinu na Padagogické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Od roku 1951 byla učitelkou češtiny a ruštiny na základní škole ve Vyškově a tuto funkci vykonávala dalších 38 let.

Je také známa svou výrobou kraslic skrze slámovou intarzii, na kterou právě pro školní mládež vedla kurzy. Roku 1972 dokonce za svou kolekci hanáckých kraslic obdržela osvědčení mistryně lidové umělecké výroby. Slámová intarzie se pro ni stala velkým koníčkem, iniciovala regionální soutěž v Prostějově O nejkrásnější kraslici a zdobí s ní bižuterii, dopisnice či další upomínkové předměty. Zabývá se též hanáckým obřadním pečivem.[1]

Je také sběratelkou lidových popěvků, písní, tancí a tradic. Roku 1970 založila dětský folklorní soubor Klebetníček, aby předávala lidové zvyky na mladou generaci. Vydala tři výbory dětského folkloru z Hané.

Roku 2006 se Marie Pachtová stala čestnou občankou města Vyškova a v červnu 2016 se stala nositelkou titulu Jihomoravského kraje Mistr tradiční rukodělné výroby .[2]

Dílo[editovat | editovat zdroj]

  • Lidová říkadla z Vyškovska a Hané (2020)[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Marie Pachtová [online]. [cit. 2023-06-18]. Dostupné online. 
  2. EXTERNÍ, autor. Založila Klebetníček a nyní má svoji lavičku. Marie Pachtová slavila devadesát. Vyškovský deník. 2022-11-10. Dostupné online [cit. 2023-06-18]. 
  3. DATABAZEKNIH.CZ. Marie Pachtová. www.databazeknih.cz [online]. [cit. 2023-06-18]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]