Malostranský potok (přítok Vltavy)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Malostranský potok
Chybí zde svobodný obrázek
Základní informace
SvětadílEvropa
Pramen
Ústí
Protéká
ČeskoČesko Česko
Úmoří, povodí
Atlantský oceán, Severní moře, Labe, Vltava
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Malostranský potok je zaniklý levostranný přítok Vltavy v Praze na Malé Straně.[p. 2]

Průběh toku[editovat | editovat zdroj]

Potok pramenil na severních stráních Petřína západně od ulic Břetislavova a Tržiště, v jejichž trase vytvářel údolí. Byl jedním z potoků, které odváděly vodu z bělohorské křídové tabule. Jižně od Karlova mostu se vléval do Čertovky.

Původně napájel opevňovací příkop gotické fortifikace Menšího Města pražského, později byla jeho voda používána k zavlažování místních vinic a zahrad. Prameny potoka byly po roce 1582 podchyceny do vodovodního systému. Ještě v 50. letech 20. století tento systém zásoboval pitnou vodou Strahovský klášter, Lobkovický palác nebo nemocnici Milosrdných sester ve Vlašské ulici.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Existující okolní prameny vyvěrají přibližně na této úrovni (s ohledem na zjištěné podloží).
  2. Uvedené souřadnice a nadmořské výšky jsou orientační.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • AUGUSTA, Pavel, ed. Praha a Vltava: řeky, potoky a vodní nádrže Velké Prahy. Vyd. 1. Praha: Milpo media ve spolupráci s Vyd. a nakl. MILPO, 2005. 207 s. Knihy o Praze. ISBN 80-903481-2-2. Kapitola Pražské vody. Ztracené vodní toky (Jiří Pergler), s. 49–53.
  • JEČNÝ, Hubert. Kampa a malostranský potok v raně středověkém osídlení pražského podhradí. Praha staletá. Ročník XVIII, rok 1988, Praha: Orbis, 1965-. S. 11–32. Dostupné online (s omezením).
  • SEMOTANOVÁ, Eva. Předhusitská Praha na plánu Václava Vladivoje Tomka z roku 1892. In: Husitství - reformace - renesance. Uspořádali Jaroslav Pánek, Miloslav Polívka a Noemi Rejchrtová. Historický ústav. Praha 1994. S. 1006–1007. pdf. Dostupné online.

Související články[editovat | editovat zdroj]