Majůvka (škola)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Škola
Základní informace
Slohbaroko
Poloha
AdresaMájůvka, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Další informace
Rejstříkové číslo památky16561/8-125 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bývalá škola čp. 2 je pozdně barokní stavba ve středu osady Majůvka v okrese Bruntál. Budova byla zapsána do Ústředního seznamu kulturních památek ČR.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

V roce 1848 se obec Majůvka stala samostatnou obcí ve šternberském panství okresu Dvorce. V roce 1853 byla založena obecná škola. Na konci 18. století byla postavena barokní budova školy.[2][3] Po druhé světové válce bylo krátce sídlem místního národního výboru.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Škola je barokní volně stojící zděná přízemní budova zakončena mansardovou střechou krytou břidlicí. Na střeše (střední část) je umístěná polygonální zvonička s protáhlou helmou. Hladké fasády jsou členěny v průčelí čtyřmi okny, na štítových stranách třemi okny. Horní část má profilovanou hlavní římsu. V hladkých štítech jsou dvě okna, nad štítem půlvalbová střecha.

V interiéru se dochovala původní dispozice. Středová chodba zaklenutá třemi plackami. Místnosti plochostropé trámové.[4][5]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2020-01-21]. Identifikátor záznamu 127125 : škola. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. Bilčice-drobné památky. www.turistika.cz [online]. [cit. 2020-01-21]. Dostupné online. 
  3. Bílčice - Památky a zajímavosti. www.mistopisy.cz [online]. [cit. 2020-01-21]. Dostupné online. 
  4. Budova staré školy čp. 2 - Moravskoslezský kraj - rezervační a informační systém. moravskoslezsky.kraj.cz [online]. [cit. 2020-01-21]. Dostupné online. 
  5. Evidenční list: škola. iispp.npu.cz [online]. [cit. 2020-01-21]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]