Maestro Piero

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Maestro Piero
Narození1300
Úmrtí1350 (ve věku 49–50 let)
Povoláníhudební skladatel
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Maestro Piero, nebo latinsky Magister Piero či jen Piero, 1300?-1350? byl italský hudební skladatel, jeden z prvních představitelů italského Trecenta, jehož jméno známe, a zřejmě je také jedním z nejstarších. Významné jsou především svými madrigaly.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

O životě Maestra Piera není známo více, než kolik je možno vyčíst z jeho hudby a jedné ilustrace, jež je zřejmě jeho podobiznou. Na boloňské ilustraci z první poloviny 14. století je vyobrazen jako muž mezi 50 a 60 lety, z čehož se dá usuzovat přibližné datum narození před rokem 1300. Na rozdíl od mnohých skladatelů italského trecenta, nebyl Florenťan, až do doby, kdy se objevuje v kronice Filippa Villaniho, jež zahrnuje všechny činné hudebníky ve Florencii ve 14. století. Piero snad pocházel z Assisi a je známo, že pobýval v Miláně a Veroně na náklady Viscontiů a Scaligerů, a je možné, že působil také v PadověAntoniem della Scala ještě před příchodem do Verony, společně se skladatelem Giovannim da Cascia (Giovanni da Firenze).

Hudba[editovat | editovat zdroj]

Pouze osm jeho skladeb se dochovalo do dnešních dní, další dvě caccie mu jsou připisovány pro kompoziční podobnost. Všechny skladby jsou z oblasti světské hudby: šest madrigalů a dvě caccie. Všech osm skladeb je uchováno ve Národní knihovně ve Florencii. Dvě z nich jsou také uvedeny v Codexu Rossi.[1]

Pierovy madrigaly jsou prvními dochovanými skladbami tohoto typu, v nichž je použita technika kánonu. Madrigaly jsou dvojhlasé a obě caccie trojhlasé. Časté užití kánonu je právě to, co odlišuje jeho tvorbu od současníků, zejména v ritornellech svých madrigalů. Skladby Piera jasně dokládají vývoj tříhlasé formy caccie oproti madrigalu, v němž se kánonová část stala kánonem dvojhlasým, nad tenorem, charakteristickým pro cacciu.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Dvojhlasé madrigaly a caccia-madrigal[editovat | editovat zdroj]

  1. All'ombra d'un perlaro
  2. Cavalcando con un giòvine
  3. Ogni diletto
  4. Quando l'àire comença
  5. Sì com'al canto
  6. Sovra un fiume regale

Caccie (trojhlasé)[editovat | editovat zdroj]

  1. Con brachi assai
  2. Con dolce brama

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Kurt von Fischer, "Piero", Grove

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • The New Grove Dictionary of Music and Musicians, ed. Stanley Sadie. 20 vol. London, Macmillan Publishers Ltd., 1980. ISBN 1-56159-174-2
  • Richard H. Hoppin, Medieval Music. New York, W.W. Norton & Co., 1978. ISBN 0-393-09090-6
  • Kurt von Fischer/Gianluca d'Agostino: "Gherardello da Firenze", "Piero", Grove Music Online, ed. L. Macy (Accessed January 14, 2006)

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Maestro Piero na italské Wikipedii.