Městské muzeum (Moravská Třebová)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Městské muzeum Moravská Třebová
Budova muzea
Budova muzea
Údaje o muzeu
StátČeskoČesko Česko
AdresaMoravská Třebová, Česko (budova muzea v Moravské Třebové)
Kód památky24094/6-4513 (PkMISSezObrWD)
Zeměpisné souřadnice
Map
Webové stránky
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Budova muzea v době konání Fotofestivalu Moravská Třebová

Městské muzeum v Moravské Třebové je stavbou v neorenesančním slohu.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Muzeum v Moravské Třebové bylo založeno v 70. letech 19. století poté, co vznikl vzdělávací spolek, který si za jeden z hlavních cílů stanovil vytvoření muzejní sbírky. V r. 1902 moravskotřebovský rodák, úspěšný newyorský obchodník Ludwig Vinzenz Holzmaister přislíbil muzeu předměty, které získá na svých cestách.[1] Mnoho muzejních exponátů pochází z jeho cesty kolem světa, z Japonska, Austrálie, Tasmánie, Nového Zélandu, Jávy, Sumatry, Cejlonu, Číny, Indie, Barmy a Afriky. Právě odtud pochází i staroegyptské památky včetně několika mumií.

Architektura stavby[editovat | editovat zdroj]

Stavbu navrhl místní stavitel Franz Habicher. Ludwig Vinzenz Holzmaister stavbu finančně podporoval a dohlížel na ni. Jedná se o jednopatrovou, částečně podsklepenou budovu čtvercového půdorysu s vnitřní dvoranou. Střecha je sedlová, v rozích zakončená komolými jehlany. V roce 1992 došlo k rekonstrukci muzejní budovy.

Expozice[editovat | editovat zdroj]

Je zde umístěna stálá výstava Holzmaisterovy mimoevropské sbírky.

Okolí[editovat | editovat zdroj]

V muzejním parku se nachází pomník Bedřicha Smetany od Karla Otáhala z roku 1959 a památník Osvobození od Vendelína Zdrůbeckého.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Historie muzea | Muzeum Moravská Třebová. web.archive.org [online]. 2016-03-06 [cit. 2021-03-15]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2016-03-06. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • SEDLÁK, Jan (ed.); CHRISTIANOVÁ, Dana; KRYL, Ladislav; MARTINKOVÁ, Jana; PANOCH, Pavel; ŘÍHOVÁ, Vladislava; SVOBODOVÁ, Jitka. Cesta od renesance k baroku. Slavné stavby Moravské Třebové. 1. vyd. Moravská Třebová: Město Moravská Třebová a Fiobos Books, 2002. 220 s. ISBN 978-80-87073-48-3. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]