Ludmila Danzerová-Dvořáková

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ludmila Danzerová-Dvořáková
Ludmila Danzerová-Dvořáková (1907)
Ludmila Danzerová-Dvořáková (1907)
Narození11. června 1859
Praha
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí11. února 1917 (ve věku 57 let)
Praha
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Národnostčeská
Povolánídivadelní herečka a pedagožka
Manžel(ka)Jan Hugo Dvořák
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ludmila Danzerová-Dvořáková (11. června 1859 Praha[1]11. února 1917 tamtéž) byla česká divadelní herečka, režisérka a pedagožka, dlouholetá členka činohry Národního divadlaPraze, významná postava rozvoje českého divadla a divadla v Čechách obecně.

Život[editovat | editovat zdroj]

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Narodila se v Praze. Roku 1874 v patnácti letech poprvé vystoupila jako členka ochotnického souboru v tehdejším Švestkově divadle u chrámu sv. Mikuláše na Starém Městě. Herectví studovala u německé herečky Anny Wirsingové-Hauptmannové a také německého herce Ferdinanda A. Dessoira. Roku 1883 se stala členkou Dessoirova profesionálního souboru působícího v Postupimi. Následně působila v městských divadlech v Heidelberku a v Teplicích.

Národní divadlo[editovat | editovat zdroj]

Národní divadlo v Praze

Roku 1887 byla dramaturgem Ladislavem Stroupežnickým[2] přizvána k hostování v Národním divadle pod vedením nového ředitele Jan Maýra. Své první divadelní vystoupení zde absolvovala rolí Kateřiny v inscenaci Zkrocení zlé ženy Williama Shakespeara. Již v první inscenaci, kde byla angažována, herecky vynikla, ihned tedy přijala nabídku stálého angažmá.

Za svou kariéru v Národním divadle ztvárnila na 90 titulních i vedlejších rolí v činoherních představeních. Spolupracovala s předními profesionály českého divadla v Praze, sama zde platila za přední českou charakterní herečku. Provdala se za Jana Hugo Dvořáka.

Svou profesionální kariéru zakončila hostováním v úspěšném představení Vina v roli Paní Mařákové. Následně se pak věnovala pedagogické činnosti a výuce herectví, mezi její žačky patřila například herečky Milada Smolíková či Eva Vrchlická.

Roku 1916 se pak v rámci Jarních slavností na Velkopřevorském náměstí v Praze ujala režie inscenace hry Elišky Peškové Jen mimochodem[3].

Úmrtí[editovat | editovat zdroj]

Ludmila Danzerová-Dvořáková zemřela 11. února 1917 v Praze ve věku 57 let. Pohřbena byla žehem v krematoriu v Žitavě, neboť kremaci tehdejší rakousko-uherská legislativa zakazovala.

Hlavní role v Národním divadle (výběr)[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ludmila Danzerová | abart. cs.isabart.org [online]. [cit. 2021-02-06]. Dostupné online. 
  2. Digitální knihovna Kramerius. ndk.cz [online]. [cit. 2021-02-06]. Dostupné online. 
  3. Jarní slavnosti na Velkopřevorském náměstí konané 11. a 12. června 1916. www.europeana.eu [online]. [cit. 2021-02-06]. Dostupné online. (švédsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]