Llandudno

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Llandudno
pohled na město
pohled na město
Poloha
Souřadnice
StátSpojené královstvíSpojené království Spojené království
ZeměWales
HrabstvíConwy
Tradiční hrabstvíClwyd
Llandudno
Llandudno
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel20 710 (2011)
Správa
Oficiální webwww.llandudno.gov.uk
Telefonní předvolba01492
PSČLL30
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Llandudno je přímořské město na severu Walesu v hrabství Conwy na poloostrově Creuddyn, který vbíhá do Irského moře. Podle sčítání obyvatel v roce 2011 zde žilo 20 701 lidí.[1] Název dostalo podle svého patrona, svatého Tudna.

Llandudno bylo jedním z nemnoha viktoriánských přímořských měst, která byla speciálně postavená jako prázdninová letoviska a v současnosti je největším přímořským letoviskem ve Walesu. Nachází se zde 700 metrů dlouhé molo z roku 1877, které je zároveň nejdelším molem ve Walesu a je zařazeno do druhého stupně chráněných budov listed building. U města se nachází vápencový útvar Great Orme.

Okolo města prochází pobřežní železnice severního Walesu, na které je zřízena odbočná železniční stanice Cyffordd Llandudno/Llandudno Junction. Z ní vede do městského nádraží odbočná trať a opačným směrem, na jih, odbočuje trať do města Blaenau Ffestiniog.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Llandudno se po stovky let vyvíjelo z osad z doby kamenné, bronzové a železné na vápencovém výběžku, mořeplavcům známém pod jménem Great Orme, lidem na pevnině jako poloostrov Creuddyn. Ve středověku se na poloostrově nacházely tři osady - Y Gogarth na jihozápadě, Y Cyngreawdr na severu (s farním kostelem Sv. Tudna) a Yr Wyddfid na jihovýchodě. První písemné zmínky pochází z roku 1284, kdy král Eduard I. věnoval bangorskému biskupovi Anianovi panství Gogarth, které zahrnovalo tyto tři osady. [2]

Do roku 1847 se město rozrostlo na tisíc obyvatel, kterým sloužil nový kostel svatého Jiřího, postavený v roce 1840. Většina mužů pracovala v měděných dolech, další se živili rybolovem nebo zemědělstvím.

V roce 1848 architekt Owen Williams představil Lordu Mostynovi plány, jak z bažin za zátokou Llandudna vybudovat prázdninové letovisko. Lord Mostyn z nich byl nadšený a vliv Mostyn Estate byl pro následující rozvoj Llandudna zásadní. Mezi lety 1857 a 1677 byla pod dohledem architekta George Feltona postavena většina centra města. Také se ujal architektonických návrhů, včetně návrhu a realizace kostela Nejsvětější Trojice.

Památky a turistické zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

Molo[editovat | editovat zdroj]

Pohled na molo shora

Molo v Llandudnu je se svými 700 m nejdelším molem ve Walesu a pátým nejdelším v Anglii a Walesu. Původní molo zde bylo otevřeno v roce 1858, mělo pouze 74 metrů a stálo na 16 dřevěných kůlech. [3] Bylo krátké, protože majitelé měli v hlavě mnohem ambicióznější plány postavit v Llandudnu významný přístav. Ty jim ale zhatila bouře, která přišla o rok později 25. října 1859 a celé molo zničila. Bouře si vyžádala přes 800 životů a zničila více než 200 lodí. [4] Molo bylo poté opraveno a používalo se dalších 16 let, bylo však příliš krátké a mohly jej využívat pouze parní lodě při přílivu.

Současné molo, postavené na železných pilířích, bylo pro veřejnost otevřeno 1. srpna 1877. [5] Tehdy mělo molo jen jeden vstup, poblíž Happy Valley Road. V roce 1884 bylo prodlouženo k promenádě na North Parade. [6] V současné podobě má molo dva vstupy, čímž je velmi neobvyklé. Mezi těmito vstupy se nachází Grand Hotel.

Great Orme[editovat | editovat zdroj]

Výhled na Great Orme

Great Orme (Y Gogarth) je vápencový výběžek, nacházející se nad městem. Jeho název pochází z označení pro mořského hada ve staré severštině.[7] Little Orme, menší, ale velmi podobný výběžek, se nachází na východní straně zálivu.

Great Orme je domovem několika velkých stád kašmírských koz, potomků koz, které Lordu Mostynovi věnovala královna Viktorie. Na skalách roste druh skalníku (Cotoneaster cambricus), který je možné nalézt pouze na Great Orme. Strmé vápencové útesy poskytují ideální podmínky pro hnízdění rozličným druhům mořských ptáků, například kormoránům, alkounům, alkám, papuchalkům, buřňákům a různým druhům racků.

Vrchol Great Orme se nachází ve výšce 207 m n. m. Díky tramvajové a lanové dráze se mohou turisté dostat až na vrchol. Summit Hotel, ze kterého je dnes turistický cíl, byl kdysi domovem mistra světa v boxu ve střední váze Randolpha Turpina.

Kostel sv. Tudna[editovat | editovat zdroj]

Kostel sv. Tudna

Historický farní kostel zasvěcený svatému Tudnovi stojí v kotlině poblíž severního bodu Great Orme, tři kilometry od dnešního města. Tudno, mnich z 6. století, jej založil jako modlitebnu. Budova dnešního kostela pochází z 12. století. Je využíván jednou měsíčně pro nedělní mši a během letních měsíců zde probíhají nedělní ranní mše pod širým nebem.[8] Anglikánským farním kostelem Llandudna byl do roku 1862, kdy tento status získal kostel svatého Jiřího a později kostel Nejsvětější trojice v Mostyn Street.

Kultura[editovat | editovat zdroj]

Llandudno v letech 1864, 1896 a 1963 hostilo velšský kulturní festival National Eisteddfod. Moderní historie tohoto festivalu literatury, hudby a uměleckých vystoupení se datuje od roku 1861. [9]

Galerie moderního umění MOSTYN, původně nazývaná Oriel Mostyn (velšsky „Galerie Mostyn”), se nachází ve Vaughan Street vedle pošty. Byla postavena v roce 1901 pro sbírku umění Lady Augusty Mostynové. V roce 1914 byla zabavena pro potřeby armády, později se z ní stalo skladiště. Od roku 1979 funguje opět jako galerie, prošla rozsáhlou rekonstrukcí a v roce 2010 byla přejmenována na MOSTYN. [10]

Odkazy v kultuře[editovat | editovat zdroj]

Kloboučníkův čajový dýchánek. Happy Valley, Llandudno

Viktoriánský básník Matthew Arnold barvitě popisuje Llandudno z 60. let 19. století ve své předmluvě ke knize On the Study of Celtic Literature (tj. „O studiu keltské literatury”)[11]. Mimo jiné zde také líčí dávné příběhy básníka Taliesina a krále Maelgwna Gwynedda, které jsou spojovány s místní přírodou.

Lewis Caroll vymyslel příběh Alenky v říši divů pro tři dcery svého přítele Henryho Liddella, po desetileté Alice Liddellové hlavní hrdinku svého příběhu také pojmenoval. Rodina Liddelových často trávila prázdniny právě v Llandudnu, kde je dnes možné vidět množství soch spojených s tímto příběhem, například sochu Alenky, Bílého Králíka nebo Kloboučníka.[12]

Llandudno je také dějištěm dramatických scén divadelní hry a stejnojmenného filmu Stanleyho Houghtona Hindle Wakes (tj. „Prázdniny v Hindle”) a také románu Arnolda Bennetta The Card (tj. „Karta”) a jeho filmové adaptace.

Alžběta zu Wied, sňatkem rumunská královna, také známá jako spisovatelka pod pseudonymem Carmen Sylva, v Llandudnu strávila v roce 1890 pět týdnů. Při svém odjezdu popsala Wales jako nádherný ráj klidu, což bylo později přeloženo do velštiny jako „hardd, hafan, hedd” a stalo se oficiálním heslem města.[13]

Stanice záchranných člunů[editovat | editovat zdroj]

Nová stanice z roku 2017

Až do roku 2017 bylo Llandudno ve Spojeném království unikátem, protože jeho stanice záchranných člunů se nacházela ve vnitrozemí. Tím pádem mohly být záchranné čluny spouštěny podle potřeby jak ze západního tak ze severního břehu. Tato stanice pocházela z roku 1903 a transport a spuštění člunu trvalo vždy 12-15 minut.[14]

V roce 2017 byla dokončena stavba nové loděnice, která se nachází poblíž dětského bazénu na severním břehu. Ve stejném roce také stanice získala člun nejvyšší třídy Shannon, který je s maximální rychlostí 25 uzlů nejrychlejším záchranným člunem. Jedná se o člun do každého počasí, poháněný dvěma tryskovými motory, aby mohl bezpečně vyjet až na břeh.[15]


Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Llandudno na anglické Wikipedii a Llandudno Pier na anglické Wikipedii.

  1. Custom report - Nomis - Official Labour Market Statistics. www.nomisweb.co.uk [online]. [cit. 2019-01-20]. Dostupné online. 
  2. History of the Parish. Plwyf Llandudno Parish. 2015-12-17. Dostupné online [cit. 2019-01-14]. (anglicky) 
  3. Engineering Timelines [cit. 2018-12-12]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. ŘÍHOVÁ, Andrea. Země světa, 2/2007 [cit. 2018-12-12]. Dostupné online. 
  5. British Listed Buildings [cit. 2018-12-12]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. Visit Llandudno [cit. 2018-12-12]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. BBC Wales History, rev. 15. 8. 2008 [cit. 2018-12-13]. Dostupné online. (anglicky) 
  8. Regular Events at St. Tudno’s. Plwyf Llandudno Parish [online]. 2016-02-03 [cit. 2019-01-20]. Dostupné online. (anglicky) 
  9. About Us | National Eisteddfod. eisteddfod.wales [online]. [cit. 2019-01-16]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2019-01-17. 
  10. History | MOSTYN. web.archive.org [online]. 2015-01-30 [cit. 2019-01-16]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu. 
  11. On the Study of Celtic Literature: Preface. www.sacred-texts.com [online]. [cit. 2019-01-16]. Dostupné online. 
  12. LEATHERDALE, Duncan. Alice in Sunderland - or Llandudno?. www.bbc.com. 2015-08-10. Dostupné online [cit. 2019-01-20]. (anglicky) 
  13. LAWSON-REAY, John. Secret Llandudno. [s.l.]: Amberley Publishing Limited, 2017. 96 s. 
  14. Station history | RNLI. rnli.org [online]. [cit. 2019-01-20]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2019-01-20. (anglicky) 
  15. BROŽKOVÁ, Renata. Pomoc v nouzi. Yachting revue. 3/2015, s. 32–39. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]