Lixeira

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Obrázek Tomuto článku chybí obrázky. Víte-li o nějakých svobodně šiřitelných, neváhejte je načístpřidat do článku. Pro rychlejší přidání obrázku můžete přidat žádost i sem.
WikiProjekt Fotografování

Lixeira je název pro slum[1] v Luandě, hlavním městě Angoly. Nachází se severovýchodně od středu města, v místní části Sambizanga. Žije zde okolo 250 000 lidí.[2] Slum vznikl na místě původní městské skládky, název znamená v portugalštině doslova skládku.

V druhé polovině 80. let měl být slum nahrazen sídlištěm s bytovými bloky, které bylo projektováno v rámci spolupráce Hnutí nezúčastněných zemí. Vybudovat jej měla socialistická Jugoslávie, domy, které zde měly stát, měly být postaveny technologií IMS – Žeželj, která byla v Jugoslávii, ale i v zemích rozvojového světa úspěšně aplikována.

Jedna zkušební budova byla touto technologií v Luandě postavena; nová čtvrť měla pojmout 25 tisíc lidí. Vzorem se staly realizované projekty touto technologií např. na Kubě, kde panují obdobní klimatické poměry. Původní koncept systému IMS byl mírně upraven; na místě se měl na realizaci sídliště podílet jugoslávský inženýr Ivan Petrović. Jugoslávští odborníci byli vysíláni do Angoly od roku 1977, v téže době byla připravena i studie, jak by měla nová čtvrť velkoměsta vypadat.[3] Projekt předpokládal vznik řady vysokých bloků; v centrální části se měly nacházet oblasti pro pěší a automobilům by nebyl povolen vjezd do areálu.

Sídliště nicméně nakonec realizováno nebylo.

Reference[editovat | editovat zdroj]