Lippertova vila

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lippertova vila
Vila od východu
Vila od východu
Účel stavby

obytný dům

Základní informace
Slohpurismus
Architekto
Výstavba1924
Další majiteléJosef Lippert, od 1933
Současný majitelMinisterstvo obrany České republiky
Poloha
AdresaSlunná čp.555/15, Praha 6-Střešovice, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Další informace
Webhttps://pamatkovykatalog.cz/pravni-ochrana/vilova-kolonie-orechovka-84411
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lippertova vila je rodinný dům čp. 555/XVIII s velkou zahradou ve Slunné ulici 15 v Praze 6-Střešovicích. Byl postaven v letech 19231924 ve stylu eklekticismu s novořeckými sloupy a novobarokní mansardou. Vžitý název Lippertova vila nese podle druhého a třetího vlastníka. Vila je od 16. května 1991 chráněna jako součást památkové zóny Vilová kolonie Ořechovka [1].

Historie[editovat | editovat zdroj]

Urbanistický plán střešovické kolonie rodinných domů Ořechovka se úspěšně vyhýbal přísně geometrickému, tj. pravoúhlému rozvrhu ulic a shodným rozměrům parcel i domů. Vždy po třech blocích domů byl vsazen pás zeleně či park, orientovaný severojižně do svahu (ulice V průhledu, Západní-Východní a Slunná). Slunná ulice je dosud pozoruhodná dvěma prioritami: má šířku bulváru, ale z větší části je její plocha pokryta trávníkem a osazena dvěma řadami stromů. A tyto parcely mají největší zahrady.

Věhlas a dosud tradované označení Lippertova vila dostal dům podle svého druhého a třetího majitele. Roku 1933 ji zakoupil úspěšný pražský obchodník a lahůdkář Josef Lippert. Po jeho smrti v roce 1936 ji zdědily jeho dvě děti: syn Viktor a dcera Marie. Oba byli od roku 1939 členy NSDAP. Dcera Marie s manželem Rudolfem Knappem a dětmi zde bydleli, a v roce 1946 byli vysídleni do Německa. Vilu převzala armáda. Naposledy se o vile psalo v souvislosti s Václavem Klausem, který ji po nástupu do úřadu prezidenta obýval a pravděpodobně z důvodu její neslavné minulosti opustil.[2]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Zahradní průčelí Lippertovy vily
Lippertova vila od jihu ze Slunné ulice

Třípodlažní dům z cihelného zdiva má monumentální vstupní průčelí se schodištěm a dvojkřídlými vraty, flankované dvěma páry dórských sloupů, nesoucími balkón prvního patra. Střecha je mansardová, dvojspádová, s oválným okénkem a ozdobným ostěním. Interiér je řešen jako rodinná vila s velkou vstupní halou, procházející oběma patry. Jižní zahradní průčelí je řešeno obdobně, místo portiku má půlválcové těleso balkónu se terasou ve druhém patře. Eklektický styl architektury vyjadřuje i její rozmanitá štuková dekorace. Dominantní situaci vily v ulici podtrhují vzrostlé stromy, z nich smrky dosahují kolem 6 metrů výšky.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. https://pamatkovykatalog.cz/pravni-ochrana/vilova-kolonie-orechovka-84411
  2. NAVARA, Luděk. Neklidný život majitele Klausovy vily. idnes.cz [online]. 2004-02-04. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]