Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija
Zahájení vysílání1926 (rozhlas)
1957 (televize)
ProvozovatelVláda Litevské republiky
ZeměLitvaLitva Litva
SídloVilnius, Litva
Jazyklitevština
Oblast vysíláníLitva
Webwww.lrt.lt/
Sídlo LRT ve Vilniusu

Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija (zkráceně LRT) je litevská veřejnoprávní vysílací společnost. Společnost byla založena v červnu 1957 pod jménem Výbor pro rozhlasové a televizní vysílání (Radijo ir televizijos komitetas). Od sovětské navlády uvolnila v době vyhlášení nezávislosti republiky dne 11. března 1990.

Dne 1. ledna 1993 se stala aktivním členem Evropské vysílací unie.

Kanály a historie[editovat | editovat zdroj]

Společnost disponuje čtyřmi televizními kanály (LRT Televizija a LRT Kultūra, satelitním kanálem LRT Lituanica a HD kanálem LRT HD) a 3 rozhlasovými stanicemi (LRT Radijas, LRT Klasika a LRT Opus vysílající elektronickou hudbu). LRT Radijas je nejpopulárnější rozhlasovou stanicí v Litvě, poslouchá jej 1 ze 4 Litevců.

Pravidelné rozhlasové vysílání zajišťuje od roku 1926 a televizní vysílání od roku 1957. V současné době zaměstnává asi 650 lidí. Od 1. ledna 1993 je vysílatel plnoprávným členem Evropské vysílací unie.

Litevská rozhlasová a televizní vysílací rada dohlíží na činnosti LRT, podle Zákona o poskytování informací veřejnosti a Zákona o litevských a rozhlasových televizních právech. LRT je financován ze státního rozpočtu (o 75 %) a televizních reklam. Licenční poplatek nebo daň z televize, kterou každý televizní divák musí zaplatit, je projednávána od roku 1996 jako budoucí zdroj příjmů pro LRT.

V květnu 2007 zahájila projekt digitalizace všech svých filmů, včetně pěti tisíc filmových hodin a 30 000 hodin na videokazetách. Nejstarší záznam se datuje k roku 1895. Dne 23. prosince 2013 Seimas zakázalo od roku 2015 vysílání reklam na televizních kanálech a rozhlasových stanicích LRT.[1]

Kanály[editovat | editovat zdroj]

Rozhlasové kanály[editovat | editovat zdroj]

Televizní kanály[editovat | editovat zdroj]

Loga LRT a jeho kanálů[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Seimas nuo 2015 metų uždraudė reklamą Lietuvos televizijoje ir radijuje. 15min.lt [online]. [cit. 2022-05-26]. Dostupné online. (litevsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]