Levočská brána

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Levočská brána
Základní informace
Slohrokoko
Výstavba18. století
Poloha
AdresaSpišská Nová Ves, SlovenskoSlovensko Slovensko
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Levočská brána ve Spišské Nové Vsi je rokoková brána z druhé poloviny 18. století, která se nachází v přízemí na levé straně prvního křídla Provinčního domu. Jedná se o jednokřídlou bránu a menší průchod pro pěší spojující Letnou a Levočskou ulici. Uprostřed oblouku brány je umístěn kamenný znak Provincie 16 spišských měst, který provincii udělila císařovna Marie Terezie v roce 1774. Erb zobrazuje dělený štít mezi dvěma gryfy. Jeho horní část vyplňují tři skalnaté kopce, které mají představovat Tatry. Nad horami je slunce a šesticípá hvězda. V dolní části jsou dvě příčná břevna, která symbolizují řeky Poprad a Hornád,[1][2] uprostřed je malý štít s vyrytými iniciálami I. II. M. T., který patřil císařovně Marii Terezii a jejímu synovi Josefu II.[2]

Původní Levočská brána se však nacházela v Levočské ulici poblíž kaple a špitálu (později Malého kostela).[3] Její stavbu údajně financoval stavitelský mistr Konrad Gaal,[4] brána však byla kolem roku 1831 pro svůj zchátralý stav zbořena.[3][5] Při přestavbě Provinčního domu (původní radnice) v letech 1775-1776 pod vedením místního stavitele Františka Bartela byla v přízemí přistavěna brána pro povozy a průchod pro pěší,[6] po zbourání původní brány se této nové bráně a průchodu Provinčním domem začalo říkat Levočská brána.[7]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Levočská brána (Spišská Nová Ves) na slovenské Wikipedii.

  1. CHALUPECKÝ, Ivan. Spišská Nová Ves a okolie.. [s.l.]: Východoslovenské vydavateľstvo, 1971. S. 59. (slovensky) 
  2. a b JANOVSKÁ, Magdalena. Provinčný dom-sídlo Múzea Spiša v Spišskej Novej Vsi.. [s.l.]: Múzeum Spiša v Spišskej Novej Vsi, ISBN 9788085173123. S. 7. (slovensky) 
  3. a b VOJTÁŠ, Matej. Spišská Nová Ves: Príspevok k miestopisnej monografii.. [s.l.]: Spišská Nová Ves : Odbor školstva a kultúry rady ONV, 1957. S. 54. (slovensky) 
  4. BUZÁS, Gergely. Zvony, zvonice a zvonenie na Spiši v minulosti: katalóg k výstave pri príležitosti 500. výročia úmrtia Jána Wágnera, poslednej výraznej osobnosti spišskonovoveskej stredovekej kovolejárne založenej Majstrom Konrádom, 1513-2013.. [s.l.]: Spišská Nová Ves : Múzeum Spiša, 2012. ISBN 9788085173086. S. 11 - 14. (slovensky) 
  5. KIRÁL, Robert. Pamiatková zóna Spišská Nová Ves: Zásady ochrany pamiatkového územia [online]. Dostupné online. (slovensky) 
  6. JANOVSKÁ, Magdalena. Provinčný dom-sídlo Múzea Spiša v Spišskej Novej Vsi.. [s.l.]: [s.n.] S. 6. (slovensky) 
  7. TEREBESIOVÁ, Eva. Mestá a obce Slovenska. [s.l.]: Donatus, 1999. ISBN 80-967678-2-8. S. 8 - 9. (slovensky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]