Lesopark Na Panském

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lesopark Na Panském
Funkcelesopark
LokalitaŠunychl
Bohumín
Okres Karviná
Moravskoslezský kraj, Česká republika, Česko Česká republika, Česko
Zeměpisné souřadnice
Založeno2021
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lesopark Na Panském je lesopark ve vesnici Šunychl, části města Bohumín v okrese Karviná. Geograficky se také nalézá v nížině Ostravská pánev v Moravskoslezském kraji.

Historie a popis lesoparku[editovat | editovat zdroj]

Lesopark Na Panském byl založen v roce 2021 na základě vyhodnocení výsledků ankety o budoucích investicích města Bohumín. Nachází se u dálničního přivaděče směrem na Novou Ves a je vybudován na zemědělské půdě spadající do aktivní zóny záplavového území řek Olše a Odry. Při plánování lesoparku město Bohumín spolupracovalo s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR. Vznikl tak areál o rozloze cca 13 ha s 11 vodními tůněmi, 2 umělými návršími a vysazenými cca 2500 stromy a cca 1500 keři. Cílem je budování přírodního biotopu a získání místa k vycházkám a sportování. Předpokládá se významné rozšíření řad chráněných druhů živočichů. V budoucnu se má stát druhými zelenými plícemi Bohumína (těmi prvními plícemi je blízký městský park Petra Bezruče). Dominantou lesoparku je jeho největší tůně s ostrůvkem a s dřevěným molem. Lesopark získal v soutěži Komunální projekt roku ocenění Komunální projekt roku 2022.[1][2][3][4]

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Areál lesoparku lemuje cyklostezka. Místo je celoročně volně přístupné.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. BOHUMÍN, Město. Bohumín dokončil nový lesopark Na Panském. www.mesto-bohumin.cz [online]. [cit. 2023-02-13]. Dostupné online. 
  2. Lesopark Na Panském v Bohuníně [online]. Kudy z nudy [cit. 2023-02-13]. Dostupné online. 
  3. REDAKCE. Tam, kde ve městě kvákají žáby. Bohumín dokončil obří lesopark za 18 milionů. Karvinský a havířovský deník. 2021-05-19. Dostupné online [cit. 2023-02-13]. 
  4. Lesopark Na Panském v Bohumíně. Sázíme budoucnost [online]. [cit. 2023-02-13]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]