Kuzminki (stanice metra v Moskvě)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Kuzminki)
Kuzminki
Střední loď stanice
Střední loď stanice
StátRusko
MěstoMoskva
ČtvrťKuzminki
UliceVolgogradskij prospekt
Síť metramoskevské
Vznik31. prosince 1966
Linky
Technické informace
Typ stanicetrojlodní mělce založená
Počet nástupišť1
Hloubka pod povrchem8 m
Externí odkazy
Souřadnice sídla
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kuzminki (rusky Кузьминки) je stanice moskevského metra na Tagansko-Krasnopresněnské lince.

Charakter stanice[editovat | editovat zdroj]

Stanice se nachází v jihovýchodní části města, je třetí od konce. Postavena byla jako hloubená, mělce založená, pouhých 8 m hluboko. Její nástupiště je ostrovní, podpírají jej dvě řady sloupů s rozestupem 4 m, dohromady jich je 40. Konstrukce tedy vychází ze standardizovaného projektu. Na obklad prostoru stanice se použil bílý mramor (sloupy), keramické dlaždice (stěny za nástupištěm) a žula (podlaha). Dlaždice, tvořící obklad stěn jsou krémové a karmínové barvy, uspořádané do obdélníků, mezi nimi jsou v pravidelných rozestupech vložené kovové plastiky s tematikou volně žijících zvířat. Stanice má dva výstupy a dva podpovrchové vestibuly umístěné pod ulicí Volgogradskij prospekt.

Kuzminiki byly jako součást úseku TaganskajaVychino otevřeny 31. prosince roku 1966, jednalo se tehdy o část ještě Taganské linky (před spojením s jejím severozápadním úsekem označovaným jako Krasnopresňenskaja v linku jedinou). Díky tomu, že na povrchu se nachází terminál příměstské dopravy, kam přijíždí mnoho lidí ze sousedních měst, jsou Kuzminki velmi využívány; obrat cestujících činí okolo 110 000 denně (srovnatelné například s pražskou stanicí I. P. Pavlova).

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

← směr Planěrnaja Metro v MoskvěTagansko-Krasnopresněnskaja směr Kotělniki
Tekstilščiki Kuzminki Rjazanskij prospekt
PlaněrnajaSchodněnskajaTušinskajaSpartakŠčukinskajaOkťabrskoje Pole Poležajevskaja BěgovajaUlica 1905 godaBarrikadnaja Puškinskaja Kuzněckij most Kitaj-gorod Taganskaja Proletarskaja Volgogradskij prospekt Tekstilščiki KuzminkiRjazanskij prospektVychinoLermontovskij prospekt ŽulebinoKotělniki