Krocínka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Krocínka
Chybí zde svobodný obrázek
Základní informace
Výstavba17. století
Zánik1933
Další majiteléVáclav Krocín mladší z Drahobejle
Poloha
AdresaNa Krocínce, Praha 9 - Vysočany, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Krocínka je zaniklá usedlost v Praze 9-Vysočanech. Nacházela se na jižním svahu mezi Prosekem a Vysočany v ulici Na Krocínce.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Vinice se na svahu mezi Vysočany a Prosekem rozprostírala již v 16. století, kdy patřila rodu staroměstských měšťanů Krocínů z Drahobejle. Václav Krocín mladší, syn Václava Krocína staršího, primase Starého Města v letech 1584-1605, vlastnil vinici Krocínku v letech 1594-1601 a již v té době užíval usedlost jako své letní sídlo.

Na pozemku usedlosti býval u kovových vrat mezi dvěma topoly starý kříž. Od něj vedla cesta ke dřevěným vratům, za kterými stála patrová usedlost s pokoji pro majitele v patře a bytem zahradníka v přízemí. Dům stál uprostřed zahrady upravené jako park s růžemi, stromy včetně ovocných, skleníkem a lesem.[pozn. 1]

Pozemky pod usedlostí byly od konce 19. století rozparcelovány a zastavěny. Kolem roku 1933 dům vyhořel a obnoven již nebyl. Připomínají jej názvy ulici Na Krocínce, Pod Krocínkou a Nad Krocínkou.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. K usedlosti se uvádí č.p. 68, které se podle Stabilního katastru z roku 1841 nacházelo v místě severozápadního rohu ulic Na Krocínce a U Vysočanského cukrovaru. Kříž se podle téhož katastru nacházel západně od č.p. 67 v místech severovýchodního rohu ulic Na Krocínce a Stoupající. Na Indikační skice Archivováno 4. 2. 2017 na Wayback Machine. jsou u budovy č.p. 67 zakresleny pozemek dvora a okolní pozemky s uvedením No. 68.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Český úřad zeměměřický a katastrální. Archivní mapy: CPO evid. č. 8937-1, mapový list č. II. Dostupné z WWW Archivováno 9. 6. 2020 na Wayback Machine..

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • LAŠŤOVKOVÁ, Barbora: Pražské usedlosti. 1. vyd. Praha: Libri, 2001. 359 s. ISBN 80-7277-057-8. S. 166.

Související články[editovat | editovat zdroj]