Kostel svatého Václava (Mníšek pod Brdy)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel svatého Václava
Kostel svatého Václava
Místo
StátČeskoČesko Česko
ObecMníšek pod Brdy
Lokalitanáměstí F. X. Svobody
Souřadnice
Základní informace
Diecézearcidiecéze pražská
Zasvěcenísvatý Václav
Další informace
Kód památky29579/2-2466 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Římskokatolický kostel svatého Václava v Mníšku pod Brdy se nachází v horní části náměstí F. X. Svobody a je obklopen malým hřbitovem. Byl postaven v barokním slohu v polovině 18. století nedaleko místa, kde se nacházel dřívější kostel stejného zasvěcení, v písemných pramenech poprvé zmíněný v roce 1352. Je chráněn jako kulturní památka České republiky.[1]

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

V roce 1639 byly původní kostel i fara zničeny při plenění města švédskými vojsky. Po roce 1649 byl kostel obnoven pražskými jezuity. V roce 1655 zakoupil mníšecké panství Servác Engel z Engelsflussu. Ten dal v roce 1662 ulít zvony v dílně zvonaře Mikuláše Löwa v Praze. Ve vizitační zprávě z roku 1696 se píše, že mníšecký kostel se „kostelu sotva podobá“. V roce 1743 se stal majitelem mníšeckého panství Václav Ignác z Unwerthu. Ten nechal postavit na mníšeckém náměstí nový kostel, opět zasvěcený svatému Václavovi. Kostel byl benedikován dne 28. září 1756. V roce 1786 byla místní administratura povýšena na faru. V roce 1836 byla postavena zděná zvonice, kam byly přeneseny zvony z dřevěné zvonice původního kostela. V roce 1868 byla přistavěna k západnímu průčelí nová, novorománská zvonice a předešlá zvonice byla zbořena.

Interiér kostela[editovat | editovat zdroj]

Náhrobek Josefa hraběte z Unwerthu (1753 - 1822)

Na hlavním oltáři je socha svatého Václava. Po stranách stojí sochy svatého Prokopa, svatého Vojtěcha, Svaté Ludmily a svatého Václava.

Vedle hlavního oltáře jsou v kostele čtyři boční oltáře:

  • Oltář svatého Jana Křtitele, jehož obraz namaloval Karel Javůrek. Obraz byl darován kostelu Karlem, svobodným pánem ze Širndingu v roce 1884. Na oltáři jsou dále sochy evangelistů Matouše a Marka.
  • Oltář s obrazem Ježíš Kristus na kříži s Pannou Marií, Janem Křtitelem a Maří Magdalénou u paty kříže (Petr Brandl). Vedle obrazu jsou sochy svatého Floriána a svatého Sebastiána.
  • Oltář s obrazem Ježíšek se zjevuje svatému Antonínovi, patrně od Ignáce Raaba
  • Oltář s obrazem Modlící se svatý Jan Nepomucký, patrně z druhé poloviny 18. století

Vedle kazatelny se nachází náhrobek Josefa z Unwerthu (1753 - 1822), klasicistní dílo sochaře Václava Prachnera, které znázorňuje postavy Josefa z Unwerthu, který je spolu se svým bratrem Janem a jeho manželkou Marií Annou vítán svými rodiči Václavem Ignácem z Unwerthu a jeho chotí Marií Teresií.

Na klenbách jsou malby Jana Spitzera z roku 1756 Zavraždění svatého Václava, Apotheosa sv. Václava a Sv. Václav se zjevuje své sestře, Přibyslavě.

Duchovní správcové[editovat | editovat zdroj]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2017-06-28]. Identifikátor záznamu 140961 : kostel sv. Václava. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • PODLAHA, Antonín. Posvátná místa království Českého. Svazek Arcidiecese pražská : díl III. Vikariáty Kralovický, Vlašimský a Zbraslavský. Praha: Dědictví sv. Jana Nepomuckého, 1909. S. 219–227. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]