Kostel svatého Josefa (Pale)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel svatého Josefa
Budova kostela
Budova kostela
Místo
StátBosna a HercegovinaBosna a Hercegovina Bosna a Hercegovina
Souřadnice
Map
Základní informace
Zasvěcenísvatý Josef
Další informace
AdresaPale, Bosna a HercegovinaBosna a Hercegovina Bosna a Hercegovina
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Apsida kostela

Kostel svatého Josefa (chorvatsky Crkva svetog Josipa) se nachází v bosenském městě Pale (Republika srbská). Administrativně v rámci církevní struktury spadá pod Vrhbosenské arcidiecéze.[1]

Kostel byl vybudován v roce 1911[2] (vysvěcen byl dne 9. července 1911) a od roku 1925 k němu přiléhá i budova fary. Je památkově chráněn. Vznikl ve stylu horské architektury; vybudován byl celý ze dřeva. Jeho budovatelé byli rakousko-uherští inženýři, kteří po anexi Bosny pracovali na rozvoji země a chtěli mít k dispozici katolický svatostánek. V blízkosti města Pale budovali úzkorozchodnou železniční trať.

Kostel má rozměry 17 x 8 m. Disponuje dvěma oltáři (malým a velkým).[3]

Až do války v 90. letech 20. století nebyl kostel nikterak rekonstruován. Během konfliktu sloužil víceméně jako skladiště. Během tří let války zchátral a navíc ho poničili srbští radikálové. V roce 2004 byl kostel následně rekonstruován. Řada dřevěných ornamentálních prvků kostela byla nahrazena a klády, které tvoří stěny kostela, byly impregnovány.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Článek na portálu ktabkbih.net (bosensky)
  2. Článek o kostelu na portálu deutschewelle.com (bosensky)
  3. Popis památky na stránkách Komise pro ochranu památek (bosensky). kons.gov.ba [online]. [cit. 2016-04-23]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-05-08. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]