Kostel svatého Jana Evangelisty Na bojišti

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel svatého Jana Evangelisty
Chybí zde svobodný obrázek
Základní informace
Slohrománský
Výstavba2. polovina 12. století
Zánik1. polovina 17. století
StavebníkAlžběta Uherská
Pojmenováno poJan Evangelista
Poloha
AdresaKateřinská čp. 465/42, Praha 2 - Nové Město, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Další informace
Rejstříkové číslo památky41364/1-2060 (PkMISSezObrWD)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel svatého Jana Evangelisty Na bojišti byl románský kostel v Praze na Novém Městě v místě dnešního domu čp. 465 v Kateřinské ulici. Odkryt byl při archeologických pracích v letech 1929 a 1982. Pozůstatky kostela jsou chráněny jako kulturní památka České republiky.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kostel byl postaven před rokem 1183 Alžbětou Uherskou na památku vítězství jejího manžela Bedřicha nad Soběslavem II. na tomto místě v bitvě roku 1179, kterou zvrátil výsledek předchozí bitvy u Loděnice. Za husitských válek byl kostel pobořen a během třicetileté války úplně zanikl.

Bitvu a založení kostela popsal Jarloch (11651228) ve svém díle Letopis Jarlocha, opata kláštera milevského, pokračování Kosmovy kroniky.

Podoba kostela[editovat | editovat zdroj]

Kostel sv. Jana vpravo za kostelem sv. Štěpána (Václav Hollar, 1636)

Stavba orientovaná z východu na západ měla obdélnou loď s polokruhovou apsidu na východě, na západní průčelí byla přisazena čtyřboká věž. V jižní zdi prolomený portál vedl do plochostropé lodi, zaklenuté v západní části dvěma poli křížové klenby, střední sloupek pod klenbou nesl tribunu. Základy lodi i věže byly provázané, zdi na nich byly silné 1,7 – 2 metry. Kostelík měl na délku přibližně 10 metrů a na šířku přibližně 7 metrů. V bezprostřední blízkosti kostela nebyly při archeologických pracích zjištěny žádné středověké pohřby.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Helena Olmerová: Výzkum votivního kostela s. Jana na Bojišti. In: Staletá Praha - Pražské vojenské památky. Ročník 17, 1987, s. 71-82.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]