Kostel svatého Eliáše (Vučitrn)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Obrázek Tomuto článku chybí obrázky. Víte-li o nějakých svobodně šiřitelných, neváhejte je načístpřidat do článku. Pro rychlejší přidání obrázku můžete přidat žádost i sem.
WikiProjekt Fotografování
Kostel svatého Eliáše
Místo
StátKosovoKosovo Kosovo a SrbskoSrbsko Srbsko
Souřadnice
Map
Další informace
AdresaVučitrn, KosovoKosovo Kosovo
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel svatého Eliáše (srbsky Црква светог Илије/Crkva svetog Ilije, albánsky Kisha Shën Ilia) se nachází v kosovském městě Vučitrnu. Kostel byl vybudován v roce 1834, kdy město bylo administrativně ještě součástí Osmanské říše.

Administrativně kostel spadá pod Rašsko-prizrenskou eparchii Srbské pravoslavné církve.

Kostel byl vybudován na základech staršího kostela na východním okraji města. V roce 1871 byl interiér kostela vyzdoben malbami Blaže Damjanoviće z Debaru. V letech 1999 a 2004 byl kostel vypleněn[1] během nepokojů na území celého Kosova. Po skončení nepokojů financovaly jeho obnovu Spojené státy americké prostřednictvím programu, řízenému přes Reconstruction and Implementation Commission.[2] Slavnostně byla rekonstrukce ukončena v srpnu 2016.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Článek na portálu arkivalajmeve.com (albánsky). www.arkivalajmeve.com [online]. [cit. 2016-10-02]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-06-24. 
  2. Zpráva na portálu state.gov o obnově kosovských památek (anglicky)
  3. Článek na portálu klankosova.tv (albánsky)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]