Kostel svatého Bartoloměje (Hostouň)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel svatého Bartoloměje v Hostouni
Kostel svatého Bartoloměje v Hostouni
Místo
StátČeskoČesko Česko
krajStředočeský
ObecHostouň
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevřímskokatolická
Provinciečeská
Diecézepražská
FarnostUnhošť
Statusfiliální kostel
ZasvěceníBartoloměj
Architektonický popis
Stavební slohgotika, baroko
Typ stavbyJednolodní kostel
Výstavba14. století
Další informace
AdresaNa Skalech, 273 53 Hostouň u Prahy
Kód památky26129/2-507 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel svatého BartolomějeHostouni je původně gotický kostel ze 14. století, na počátku 18. století byl stavebně upraven v barokním slohu. Do konce roku 2008 byl kostelem farním, poté se stal kostelem filiálním v unhošťské farnosti. Bohoslužby se konají jednou za tři týdny, a to pouze v letním období.

Od roku 1967 je kostel zapsán jako kulturní památka.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Pohled ze severovýchodní strany od ulice Jenečské

První písemná zmínka o kostele a faře v Hostouni se objevuje v registrech desátků papežských z roku 1352. Existence fary dokládá v té době poměrně značný význam obce. Původní gotická stavba kostela sloužila až do počátku 18. století, a to střídavě jak katolickým, tak utrakvistickým bohoslužbám. Poté byl kostel zásluhou svatovítského probošta Daniela Josefa Mayera z Mayernu kompletně barokně přestavěn.

V roce 1773 byla k západnímu průčelí přistavěna věž, která nahradila původní dřevěnou zvonici.

V těsném sousedství kostela býval hřbitov, při epidemii cholery v roce 1832 však přestala jeho kapacita stačit, proto musel být rozšířen. Na počátku 20. století byl vně tehdejší zástavby obce vybudován hřbitov nový, původní hřbitov u kostela od té doby přestal být užíván.

Stavba[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o jednolodní, barokní stavbu, loď má vnitřní prostory mírně zaobleny, její strop je plochý s vysokým fabionem, který je dekorován festony. Kněžiště je zvenku též zaobleno, jeho vnitřní prostor je trojboký a kněžiště je zaklenuto českou plackou.

Vítězný oblouk je segmentový, nad ním je zřetelný znak probošta Mayera z Mayernu, který byl iniciátorem barokní přestavby kostela.

Věž, dodatečně přistavěná k západnímu průčelí, je taktéž barokní s cibulovou střechou, na samém vrcholku je ukončena lucernou.

Vnitřní vybavení[editovat | editovat zdroj]

Uprostřed barokního hlavního oltáře je obraz svatého Bartoloměje, kterému je kostel zasvěcen. Apoštol je typicky znázorněn s nožem v pravé ruce, vlevo se mu zjevuje anděl s palmou. Další dva oltáře nalézáme po stranách vítězného oblouku, jeden s obrazem svaté Barbory, druhý s obrazem svatého Jana Nepomuckého.

Při boční stěně se nachází oltář s jeskyňkou, ve které stojí socha lurdské Madony, dovezené roku 1893 z Paříže. V tomtéž roce byly z Paříže přivezeny sochy svatých Petra a Pavla, stojící v postranních brankách u hlavního oltáře.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2019-10-14]. Identifikátor záznamu 137286 : Kostel sv. Bartoloměje. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]