Kostel svatého Bartoloměje (Březí)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel svatého Bartoloměje
Kostel nad vsí Březí u Říčan
Kostel nad vsí Březí u Říčan
Místo
StátČeskoČesko Česko
ObecBřezí
Souřadnice
Map
Základní informace
CírkevŘímskokatolická
Diecézepražská
VikariátJílovský vikariát
FarnostÚvaly
ZasvěceníBartoloměj
Architektonický popis
Stavební slohgotika, baroko
Typ stavbyJednolodní kostel
Výstavba13. století
Specifikace
Stavební materiálkámen
Další informace
Kód památky36383/2-2028 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel svatého Bartoloměje je nejstarší dochovaná památka v Březí. Je chráněn jako kulturní památka České republiky.[1] Kolem kostela leží hřbitov, který slouží pro Březí a Pacov

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kostel pochází pravděpodobně ze 13. století. Z roku 1358 pak pochází zmínka o obci s farou. Na rozdíl od fary kostel nebyl zbořen v době husitských válek, byl však těžce poškozen v době třicetileté války a následovala barokní přestavba původně gotického kostela. Ta proběhla v letech 1732-33 na příkaz Marie Terezie Savojské.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o jednolodní stavbu se čtvercovým presbytářem, který je klenut křížovou klenbou. Uvnitř je kostel rokokový. Oltář pocházející z roku 1777 byl vyroben tesařem z Říčan Janem Ulíkem a je na něm vyobrazen svatý Bartoloměj. Roku 1891 byla v kostele položena nová dlažba, oltář byl vyzdoben a klenba nad ním byla vymalována. Varhany pocházejí z roku 1994.

Roku 1850 kostel byly do kostela instalovány nové zvony, které vyobrazovaly sv. Jakuba i sv. Bartoloměje. Roku 1916 byl jeden ze zvonů zrekvírován. Podařilo se jej nahradit roku 1925, vydržel však pouze do roku 1942, kdy kvůli válce přišel kostel o oba zvony. Díky sbírce občanů obce a věřících z Nizozemska se podařilo vyrobit a zavěsit v roce 1992 nový zvon.[2]

Kostel spadal postupně pod farnosti Horka (do reformace), Tuklaty, Hradešín (1734-2009) a v současnosti je kostel spravován z Úval.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2017-02-22]. Identifikátor záznamu 148236 : Kostel svatého Bartoloměje. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. Kostel v Březí na geocaching.com

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]