Kostel svatého Bartoloměje (Černouček)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel svatého Bartoloměje
v Černoučku
Kostel svatého Bartoloměje v Černoučku
Kostel svatého Bartoloměje v Černoučku
Místo
StátČeskoČesko Česko
Krajústecký
OkresLitoměřice
ObecČernouček
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevřímskokatolická
Provinciečeská
DiecézeArcidiecéze pražská
FarnostRoudnice nad Labem
ZasvěceníBartoloměj
Architektonický popis
ArchitektAntonín Schmidt
Stavební slohBaroko
Výstavba1769–1774
Specifikace
Délkapřes 25 m
Šířkapřes 10 m
Další informace
Kód památky31700/5-1976 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel svatého Bartoloměje je římskokatolický pozdně barokní chrám v obci Černoučekokrese Litoměřice. Od roku 1964 je chráněn jako kulturní památka České republiky. Kostel i s okolním areálem byl postaven podle plánů architekta Antonína Schmidta.[1]

Historie a popis[editovat | editovat zdroj]

Obec Černouček leží asi 4 km na jihojihovýchod od vrcholku Řípu a 10 km od Roudnice nad Labem. První historicky dochovaná zpráva o obci je z konce 11. století. Areál kostela svatého Bartoloměje je v severovýchodní části obce na kraji mírného svahu, který klesá od průčelí kostela směrem na západ; při pohledu na obec od západu tvoří kostelní věž výraznou dominantu. Původně tu byl románský, později goticky přestavěný kostel zmiňovaný roku 1311, který byl místo původně zamýšlené přestavby zbourán a v letech 1769–1774 byl na jeho místě postaven nový barokní kostel. Architektem a stavitelem byl Antonín Schmidt, stavebníkem hrabě Adam Hartig, pro kterého Schmidt pravděpodobně pracoval také na úpravách zámku v nedalekých Horních Beřkovicích.[2]

Areál někdejšího hřbitova ohraničuje zeď z lámaného kamene, v ní jsou dvě širší brány a menší branka. Uprostřed je jednolodní kostel, výrazně podélně protažená stavba z lomového zdiva, dlouhá přes 25 m a široká přes 10 m. Je zakončená půlkruhovým presbytářem orientovaným k východu, po obou stranách presbytáře jsou přízemní sakristie. V průčelí na západní straně kostela je čtyřboká hranolová věž, původně zastřešená barokní cibulí, která byla patrně na konci 19. století nahrazena jehlancem. V interiéru je prostor lodi téměř oválný, s nikami v koutech mezi pilastry a s kopulovou klenbou. Dominantními prvky obou bočních fasád jsou středové rizality. Na konci hřebene střechy nad kněžištěm je sanktusník.

Nad hlavním oltářem je obraz od Ludvíka Kohla z roku 1810, představující umučení sv. Bartoloměje.[3]

Před hlavním vstupem do areálu na jeho západní straně je na podstavci barokní socha z 18. století, která neobvykle představuje svatého Jana Nepomuckého, vedoucího za ruku malého chlapce. Socha byla v roce 1999 zrestaurována.

Kostel je stále využíván pro bohoslužebné účely; až do roku 2005 byl farním kostelem.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. kostel sv. Václava - Památkový Katalog. pamatkovykatalog.cz [online]. [cit. 2021-03-06]. Dostupné online. 
  2. BACHTÍK, Jakub. Johann Anton Schmidt a kostel sv. Michaela Archanděla ve Smržovce v kontextu české architektury po polovině 18. století. Praha, 2012. 168 s. Diplomová práce. Univerzita Karlova. Vedoucí práce Petr Macek. s. 59–74. Dostupné online.
  3. Kostel sv. Bartoloměje :: Kostel Černouček. kostel-cernoucek.webnode.cz [online]. [cit. 2021-03-06]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • POCHE, Emanuel, et al. Umělecké památky Čech (A-J). 1. vyd. Praha: Academia, 1977. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]