Kostel svaté Máří Magdaleny (Sobotka)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel svaté Máří Magdaleny
v Sobotce
Kostel svaté Máří Magdaleny
Kostel svaté Máří Magdaleny
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajKrálovéhradecký
OkresJičín
ObecSobotka
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevřímskokatolická
Diecézelitoměřická
Vikariátturnovský
FarnostSobotka
Statusfarní kostel
Užíváníbližší informace o bohoslužbách
ZasvěceníMarie Magdalena
Architektonický popis
Výstavba1590–1596
Další informace
UliceMalé náměstí
Kód památky36241/6-1384 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel svaté Máří Magdaleny je římskokatolický farní kostel děkanství Sobotka. Je chráněn jako kulturní památka.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Původní dřevěný farní kostel stejného zasvěcení se samostatnou zvonicí je doložen ve 14. století. Na jeho místě byl v letech 1590–1596 postaven nový,[2] pozdně gotický kostel financovaný majitelem panství Oldřichem Felixem z Lobkovic. Kostel byl vysvěcen 24. srpna 1596 arcibiskupem Zbyňkem Berkou z Dubé. Kostelu také věnoval stříbrnou pozdně gotickou monstranci od zlatníka Tomáše Poláka[zdroj⁠?] z Malé Strany.[3]

Iluminovaný Sobotecký graduál věnoval kostelu nástupce Oldřicha Felixe Václav z Lobkovic. Ve druhé polovině 19. století byla zbourána kaple, v 19. století byla věž snížena a po zřícení klenby lodi v roce 1885 byl kostel opraven podle návrhu Josefa Mockera. Klenba byla obnovena v letech 1936–1940 ze železobetonu.

Interiér[editovat | editovat zdroj]

Inventář kostela je pozdně barokní z dílny sochařů Jelínků z Kosmonos. Na hlavním oltáři je obraz patronky kostela připisovaný Janu Petru Molitorovi, datovaný kolem roku 1752. Po jeho stranách jsou sochy sv. Václava a sv. Anny. Kazatelna je zdobena sochami čtyř evangelistů, Krista Vítězného a reliéfem Posledního soudu od J. Jelínka ze stejné doby.

Na stěně presbytáře jsou umístěny tři náhrobky lobkovických dětí z let 1581 a 1596, kterými se inspiroval sochař Otto Gutfreund při tvorbě sousoší Babička s vnoučaty v Ratibořicích. V kryptě pod kostelem je pohřbena významná část rodu Netolických: Václav Kazimír Netolický z Eisenberka – ministr Marie Terezie, autor pozemkové reformy v 18. století, pohřben roku 1760, Jan Adam Netolický – majitel panství, pohřben v roku 1769 a Evžen Vratislav z Mitrovic Netolický – slavný rakouský vojevůdce, pohřben roku 1867.

Varhany[editovat | editovat zdroj]

Funkční rokokové varhany z roku 1748 od varhanáře Tuchmanna z Týnce nad Labem jsou zdobeny figurální výzdobou z dílny Jelínků.

Bohoslužby[editovat | editovat zdroj]

Pravidelné bohoslužby se konají 5x týdně.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2015-02-13]. Identifikátor záznamu 148084 : Kostel sv. Maří Magdalény. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. Kostel sv. Maří Magdalény s ohrazením hřbitova [online]. Národní památkový ústav [cit. 2023-11-04]. Dostupné online. 
  3. SEDLÁČEK, August. Hrady, zámky a tvrze Království českého. Svazek X. Boleslavsko. Praha: František Šimáček, 1895. 462 s. Dostupné online. Kapitola Kost hrad, s. 91. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]