Kostel Navštívení Panny Marie (Pravlov)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel Navštívení Panny Marie
v Pravlově
Kostel Navštívení Panny Marie
Kostel Navštívení Panny Marie
Místo
StátČeskoČesko Česko
ObecPravlov
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevřímskokatolická
Provinciemoravská
Diecézebrněnská
Děkanátrosický
FarnostPravlov
ZasvěceníNavštívení Panny Marie
Další informace
Kód památky46465/7-911 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel Navštívení Panny Marie je římskokatolický chrám v obci Pravlov v okrese Brno-venkov. Je chráněn jako kulturní památka České republiky.[1] Je farním kostelem pravlovské farnosti.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Pravlovský kostel pochází ze druhé poloviny 13. století, gotická čtyřboká věž se zděnou helmicí byla postavena na začátku 15. století. K některým barokním úpravám došlo v průběhu 18. století, byla také přistavěna nová sakristie. Celková barokizace jednolodního chrámu s půlkruhově ukončeným kněžištěm byla provedena v roce 1772, pouze věž byla ponechána v původní podobě. Zároveň bylo změněno zasvěcení kostela ze svatého Martina na stávající Navštívení Panny Marie. K rekonstrukci zanedbané stavby došlo na začátku 21. století.[2][3]

U kostela se nacházel hřbitov, nový, na kraji městečka, byl založen v roce 1800.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2013-02-26]. Identifikátor záznamu 158973 : Kostel Navštívení Panny Marie. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. a b LIŠKUTÍN, Stanislav. Pravlov a jeho farní kostel Navštívení Panny Marie [online]. Pravlov.cz, 2004-02 [cit. 2013-02-26]. Dostupné online. [nedostupný zdroj]
  3. Památky – kostel Navštívení Panny Marie [online]. Pravlov.cz [cit. 2013-02-26]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-10-25. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]