Koperníkův dům v Toruni

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Koperníkův dům v Toruni
Fasády čínžovních domů
Fasády čínžovních domů
Základní informace
Slohgotika
Poloha
AdresaToruň, PolskoPolsko Polsko
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Koperníkův dům v Toruni je historický, gotický činžovní dům, který ve druhé polovině 15. století patřil rodině Koperníků. Podle některých historiků to je považován za místo narození Mikuláše Koperníka. Nachází se v městské čtvrti Stare Miasto v Toruni v Kujavsko-pomořském vojvodství v Polsku.

Umístění[editovat | editovat zdroj]

Činžovní dům se nachází v jižní části Staroměstského komplexu, v Kopernikové ulici pod číslem 15/17, v blízkosti domu, který byl kdysi považován za místo narození Mikuláše Koperníka. Dnes se tam nachází Hotel „Gotyk”.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Činžovní dům pochází z roku 1370, a spadá pod skupinu tak zvaných sýpko-domů, které ve středověku plnily jak obytné, tak i skladovací funkce[1].

Koncem 14. století majitelem domu se stal obchodník s textilem Herbord Platte. V roce 1459 od svého synovce Szymona Falbrechta dům převzal Lucas I. Watzenrode, dědeček Mikuláše Koperníka, a předal ho jeho dceři Barbarě Watzenrode a jejímu manželovi Mikuláši Koperníkovi staršímu. Mnoho historiků ukazuje tento dům jako místo, kde se v roce 1473 narodil astronom Mikuláš Koperník. 7 let po narození Mikuláše Koperníka, v roce 1480 rodina Koperníků prodala dům Georgovi Polnischemovi [2].

V 19. století budova byla přizpůsobena pro pronájem bytů. V této době byly přestavěny interiéry, a fasáda byla pokryta omítkou.

V roce 1929 byl dům poprvé zapsán na seznam historických památek. Na tomto seznamu se znova objevil v roce 1970[3].

V letech 1972–1973 činžovní dům byl obnoven. Mimo jiné obnoveno jeho původní prostorové uspořádání, opraveno vysokou hala s kuchyňským koutem, schodiště a převislá dřevěná místnost v přízemí budovy[4]. Zároveň byla zrekonstruována fasáda činžovního domu zdobená portálem, cihlové vlysy a vertikální výklenky zdobené stopami.

Od roku 1973 se v budově nachází Muzeum Mikuláše Koperníka[5].

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

  • Dříve Koperníková ulice se jmenovala ulice sváté Anny
  • 1. června 1971 Polská pošta vydala poštovní známku zobrazující Koperníkův dům v Toruni, s označením 40 groši v sérii Na stopě Koperníka. Ofsetový tisk na křídovým papíře. Autorem návrhu známky byl Andrzej Heidrich. Známka zůstala v oběhu až do 31. prosince 1994[6].

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Interiéry činžovního domů před přestavením:

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Dom Kopernika w Toruniu na polské Wikipedii.

  1. Dům Mikuláše Koperníka | www.torun.pl, www.torun.pl [přístup 2018-2. 12-02] (polština).
  2. Nájemní dům ul. M. Koperíika 15 (Koperníkův Dům) - Zajímavosti Toruně - Průvodce po Toruněm | Toruň Tour Toruň Turistický web, „Turistický web Toruň“ [přístup 12. prosince 2018] (polština).
  3. Konzervátor - Registr nemovitých památek, www.torun.wkz.gov.pl [přístup 2018-12-02] (polsky).
  4. CONCEPT Intermedia www.sam3.pl, Toruňské muzeum, Koperníkův Dům, muzeum.torun.pl Archivováno 27. 4. 2019 na Wayback Machine. [přístup 12. prosince 2018] (v polštině).
  5. Toruň - dům Mikuláše Koperníka. Turistické zajímavosti v Toruni. Zajímavá místa v Toruni, www.polskaniezwykla.pl [přístup 12. prosince 2018].
  6. Marek Jedziniak: Na szlaku Kopernika (polština). www.kzp.pl. [přístup 8. srpna 2018].

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]