Komáří vrch (Orlické hory)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Komáří vrch
Vrchol999,8[1] m n. m.
Prominence58 m
Izolace2,1 km → U Kunštátské kaple
SeznamyHory a kopce Orlických hor
Poloha
StátČeskoČesko Česko
PohoříOrlické hory / Deštenská hornatina / Orlický hřbet / Kunštátský hřbet
Souřadnice
Komáří vrch
Komáří vrch
PovodíDivoká Orlice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Komáří vrch (německy Mückenberg) je vrchol v České republice ležící v pohoří Orlické hory. Je to nejvyšší „netisícovka“ v Česku – k dosažení tisícimetrového hranice ji chybí 20 cm.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Komáří vrch se nachází v jihovýchodním zakončení Kunštátského hřbetugeomorfologického podokrsku Orlických hor[2] – asi 7,5 km severně od Rokytnice v Orlických horách. Jedná se o dvojvrchol. Hlavní kóta je umístěna jihovýchodně, stejně vysoká severozápadní je vzdálena asi 300 metrů. Pod jihovýchodním svahem se nachází sedlo Mezivrší, které Kunštátský hřbet odděluje od hřbetu Anenského. Zejména severovýchodní a jihozápadní svahy vykazují značné převýšení a prudkost.

Vodstvo[editovat | editovat zdroj]

Komáří vrch spadá do povodí Divoké Orlice, které protéká pod jeho severovýchodním svahem. Potoky pramenící v jihozápadním svahu jsou přítoky Říčky potažmo Zdobnice, která se rovněž do Divoké Orlice vlévá.

Vegetace[editovat | editovat zdroj]

Vrcholovou partii Komářího vrchu pokrývá původní horská bučina, která je chráněna v rámci přírodní rezervace Komáří vrch.[3] Nižší partie pokrývají hospodářské smrčiny. Vrch náleží do území chráněné krajinné oblasti Orlické hory.[4]

Komunikace[editovat | editovat zdroj]

Sedlem Mezivrší prochází v zimě neudržovaná silniční komunikace z Říček do Orlického Záhoří. V blízkosti vrcholu je ve východním svahu vedena červeně značená Jiráskova cesta, západním svahem pak cyklistická trasa 4071. Svahy vrchu jsou protkány sítí běžkařských tras.

Stavby[editovat | editovat zdroj]

Přes severovýchodní úbočí vrchu byla před druhou světovou válkou postavena linie opevnění proti nacistickému Německu. Nacházejí se zde objekty lehkého i těžkého opevnění, především pěchotní sruby R-S 90/I a R-S 90/II. Na samotném vrcholu Komářího vrchu byla vybudována dělostřelecká pozorovatelna R-S 91.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Základní mapa ČR 1 : 10 000 [online]. Zeměměřický úřad [cit. 2022-02-24]. Dostupné online. 
  2. Břetislav Balatka, Jan Kalvoda - Geomorfologické členění reliéfu Čech (Kartografie Praha, 2006, ISBN 80-7011-913-6)
  3. Přírodní rezervace Komáří vrch na stránkách AOPK
  4. Stránky Správy CHKO Orlické hory. www.orlickehory.ochranaprirody.cz [online]. [cit. 2010-10-17]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2010-01-07. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]