Kolegium Emericanum

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kolegium Emericanum
Základní informace
Slohgotický, renesanční, barokní
Výstavba15. – 18. století
Poloha
AdresaBratislava, SlovenskoSlovensko Slovensko
Souřadnice
Kolegium Emericanum
Kolegium Emericanum
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kolegium Emericanum je název někdejší školy, postavené v renesančním slohu na Kapitulské ulici v Bratislavě, v její historické zóně.

V roce 1637 se ostřihomským arcibiskupem stal Imrich Lósy (kolem 1580 - 1642), pocházející ze západomaďarského města Nagylózs. Horlivý zastánce protireformace a důsledný pokračovatel duchovního díla arcibiskupa Petera Pázmaňa se významnou měrou zasloužil o rozvoj kultury a církevního školství v Horním Uhersku. Z jeho podnětu byl v Bratislavě založen seminář, který ve svém názvu nesl jméno svého zakladatele - Colegium Emericanum. Zasvěcený byl arcibiskupově osobnímu patronovi svatému Imrichovi. Posláním semináře bylo vzdělávání a příprava laických kněží Ostřihomské arcidiecéze na své duchovní povolání.

Studium na kolegiu absolvovalo více významnýh kulturních představitelů, např. básník Ján Hollý či pozdější ostřihomský arcibiskup Alexander Rudnay.

Budovu školy v renesančním slohu postavili v letech 1641 - 1642 na místě někdejšího středověkého domu. Vypracováním projektu pověřil římského jezuitského architekta Giacoma Ravu a jeho syna Giovanniho.

Třípatrová budova na obdélníkovém půdorysu se svým jednoduchým průčelím otevírá do Kapitulské ulice. Budova je bez výraznějších architektonických či ozdobných prvků. Z architektonického hlediska zaujme především mohutný portál vpravo. V horní části je ozdoben plastickým biskupským erbem arcibiskupa Imricha Lósyho. Pod vodorovnou portálovou římsou je výrazný nápis s datováním: SEMINARIVM S. EMERICI DVCIS MDCXLI (Seminár svätého Imricha kniežaťa 1641)). Nároží budovy zdobí bosáž.

Budova Kolegia je významnou památkou nejen z architektonického pohledu ale i jako důležitý svědek duchovně-uměleckého rozvoje Bratislavy v 17. století. Spolu s nedaleko stojící Katedrálou svatého Martina, budovou Římskokatolické cyrilometodějské bohoslovecké fakulty a přes ulici ležícím jezuitským kolegiem tvoří soubor významných památek duchovního charakteru historické zóny Bratislavy.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Kolégium Emericanum na slovenské Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]