Klášter Steinfeld

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Klášter Steinfeld
Lokalita
StátNěmeckoNěmecko Německo
MístoKall
Souřadnice
Map
Základní informace
ZakladatelSibodo von Hochstaden
Založení920
Dceřiný klášterStrahovský klášter
Znak
Odkazy
Webwww.kloster-steinfeld.de
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Steinfeldský klášter (německy Kloster Steinfeld) je premonstrátský klášter-opatství nacházející se v německé obci Steinfeld, které je součástí městečka Kall ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko. V sousedství kláštera se nachází také benediktinské opatství Steinfeld.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Steinfeldský klášter byl založen roku 920, kdy zde hrabě Sibodo von Hochstaden chtěl nechat zřídit benediktinský klášter. Za tímto účelem nechal z Kardenu přenést ostatky sv. Potentina a jeho dvou synů Felicia a Simplicia. První klášterní budova však vznikla až kolem roku 1070, která v roce 1097 připadla řádu augustiniánů.

V roce 1138 se zde usadil řád premonstrátských kanovníků, kteří v letech 1142 až 1150 vystavěli opatský kostel (dnes baziliku). Jejich přičiněním se opatství Steinfeld později stalo jedním z nejvýznamnějších ve Svaté říši, jehož působnost se rozšířila i do zahraničí prostřednictvím dceřiných opatství, jako je Strahovský klášter v Praze.

V roce 1184 byl konvent povýšen na opatství.

Po obsazení zdejší oblasti napoleonskými vojsky v roce 1802 bylo opatství sekularizováno a poté sloužilo k různým světským funkcím, s výjimkou baziliky, která byla přeměněna na farní kostel. Rozpuštění konventu vedlo k rozkradení mnoha uměleckých děl Francouzi nebo jejich rozprodeji k zaplacení dluhů.

V roce 1923 byly všechny budovy navráceny do církevních rukou a přešly do vlastnictví Společnosti Božského Spasitele, která je opět přeměnila na klášter. Klášterní kostel v roce 1960 získal status baziliky minor.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Abbaye de Steinfeld na francouzské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]