Katedrála v Churu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Katedrála v Churu
Základní informace
Slohrománská architektura a románské umění
Výstavba5. století
Pojmenováno poNanebevzetí Panny Marie
Poloha
AdresaHof 18, Chur, ŠvýcarskoŠvýcarsko Švýcarsko
Souřadnice
Map
Další informace
WebOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Katedrála v Churu, plným názvem Katedrála nanebevzetí Panny Marie v Churu, německy Kathedrale St. Mariä Himmelfahrt, je kostel ve švýcarském městě Chur. Ke katedrále těsně přiléhá biskupský palác, v němž sídlí churský biskup, a z nějž vede do katedrály tajná chodba.[1] Katedrála uchovává ostatky svatého z 2. století, Lucia z Británie (zvaného též Lucius z Churu). Kostel je katolický a v době reformace ve Švýcarsku byli dokonce katoličtí obyvatelé sestěhování do ghetta přiléhajícího k tomuto kostelu.[2] Stavební historie místa sahá až do 5. století (v roce 1921 objevili archeologové zbytky malé apsidy z tohoto prvního kostela pod současnou budovou). Z 8. století se dochovaly některé rytiny. Románské základy současného chrámu však vznikly především v letech 1154 až 1270. Vysvěcen byl chrám roku 1178. Architektonicky nejcennější a románsky nejčistší je západní fasáda s oknem neobvykle velkým v románských stavbách. V době vzniku šlo o největší okno v celém kantonu. V roce 1492 vznikl pozdně gotický oltář z dílny Jakoba Russe. V roce 1811 požár zničil věže a střechu katedrály. V roce 1852 byla udělána mramorová podlaha. Velké rekonstrukce proběhly v letech 1921–1926 a 2001–2007.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Chur Cathedral na anglické Wikipedii.

  1. Chur – nejstarší město Švýcarska | Švýcarsko na Světadílech. svycarsko.svetadily.cz [online]. [cit. 2020-01-09]. Dostupné online. 
  2. Nejstarší švýcarské město je pomyslnou bránou do Alp. Novinky.cz [online]. Borgis [cit. 2020-01-09]. Dostupné online.