Katedrála Nejsvětějšího Srdce (Lomé)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Katedrála Nejsvětějšího Srdce
Místo
StátTogoTogo Togo
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevkatolicismus
Architektonický popis
Stavební slohnovogotika
Výstavba1902
Další informace
AdresaLomé, TogoTogo Togo
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Katedrála Nejsvětějšího Srdce (francouzsky Cathédrale du Sacré-Cœur de Lomé) je římskokatolický kostel v arcidiecézi Lomé, která je jedním ze sedmi katolických obvodů v Togu.[1][2][3][4] Postavena byla během německé koloniální správy a nachází se v historickém centru tožského hlavního města Lomé.

Interiér katedrály

Historie[editovat | editovat zdroj]

Město Lomé existovalo ještě předtím, než se tato oblast stala kolonií Německého císařství dne 5. září 1884. Katoličtí misionáři mužského řeholního institutu Společnosti Božího Slova se v Lomé usadili v roce 1892. Po roce jim byla povolena výstavba kaple, která se však pro rychle rozrůstající katolickou komunitu stala brzy příliš malou, proto byla podána žádost o stavbu kostela a v roce 1901 byla výstavba zahájena. Rozměry nového kostela byly následující: délka 43 m, šířka 15,5  m a výška 8 m. Nová katedrála byla vysvěcena apoštolským vikářem, biskupem Maxmiliánem Albertem z Cape Coast během slavnostního ceremoniálu dne 21. září 1902.[5] Po první světové válce byli němečtí misionáři nahrazeni francouzskými misionáři.

Římskokatolická arcidiecéze Lomé byla založena 14. září 1955 a tento kostel byl určen za katedrální kostel této nové arcidiecéze. Dne 9. srpna 1985 zde odsloužil mši papež Jan Pavel II. Dne 2. ledna 2017 došlo v katedrále k rozsáhlému požáru.[6]

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Z architektonického hlediska je katedrála stavbou silně ovlivněnou evropskou gotickou architekturou, konkrétně kostelem v malém nizozemském městě Steyl, kde vznikla Společnost Božího Slova, z které pocházeli první němečtí katoličtí misionáři v Togu.

Baziliku tvoří hlavní loď se sedmi klenebními poli s křížovou klenbou a hlavní loď je ohraničena bočními loděmi. V roce 1914 byla postavena vysoká galerie, aby se zvýšila kapacita budovy. Hlavní loď od apsidy odděluje špičatý vítězný oblouk, osvětlený řadou velkých oken inspirovaných gotikou. Na druhé straně galerie u vchodu do budovy jsou varhany.[7]

Fasáda je do značné míry inspirována severoevropskou gotickou architekturou, ačkoliv polychromie (okrové tóny na bílém podkladu) dává budově velmi osobitý styl.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Cathédrale du Sacré-Cœur de Lomé na německé Wikipedii a Cathédrale du Sacré-Cœur de Lomé na francouzské Wikipedii.

  1. Cathédrale du Sacré Cœur. GCatholic [online]. [cit. 2021-08-28]. Dostupné online. 
  2. Guide Lome Plan: 1/10 000. [s.l.]: Agence KEOPS et Associès 164 s. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Collectif; Auzias, Dominique; Labourdette, Jean-Paul (2010-12-08). Togo 2011-12 (francouzsky). Petit Futé. ISBN 274693597X
  4. COLLECTIF; AUZIAS, Dominique; LABOURDETTE, Jean-Paul. Togo 2015 PETIT Futé (avec cartes, photos + avis des lecteurs). [s.l.]: Petit Futé 268 s. Dostupné online. ISBN 978-2-7469-7859-1. (francouzsky) Google-Books-ID: wpwZBQAAQBAJ. 
  5. Karl Müller: Geschichte der katholischen Kirche in Togo
  6. La cathédrale de Lomé en feu. news.icilome.com [online]. [cit. 2021-08-28]. Dostupné online. (francouzsky) 
  7. Archidiocèse de Lomé. www.archidiocesedelome.org [online]. [cit. 2021-08-28]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]