Karlík (hrad)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Karlík
Zbytky valu a zdiva
Zbytky valu a zdiva
Základní informace
Výstavba14. století
StavebníkKarel IV.
Poloha
AdresaKarlické údolí, Mořinka, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Karlík
Karlík
Další informace
Rejstříkové číslo památky46460/2-445 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hrad Karlík je zaniklý hrad, který stával na ostrohu nad Karlickým údolím v katastrálním území Mořinkaokrese Beroun asi dva kilometry severozápadně od Dobřichovic. Je chráněn jako kulturní památka[1] a jeho okolí jako přírodní rezervace Karlické údolí.

Historie[editovat | editovat zdroj]

O založení a funkci hradu historické prameny mlčí. Je možné, že jej založil Karel IV., ale první písemná zmínka pochází z roku 1400, kdy byl Václavem IV. zastaven. Zároveň došlo k připsání částky 200 kop grošů na stavební úpravy hradu.[2] Další zmínka je z roku 1544, kdy se ovšem uvádí pouze blízký rybník a mlýniště. Kdy Karlík zanikl není známo. Často se uvádí nepodložená hypotéza, že byl zničen v roce 1422 při obléhání Karlštejna.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Hrad stával na ostrohu zvaném Hrádek. Jediný přístup byl ze severu, kde hrad chránil šíjový příkopvalem. Hrad byl jednodílné dispozice lichoběžníkového půdorysu. Na severu jej chránila hradba se vstupní bránou a na jihu se nacházela budova. Podrobnosti by mohl přinést archeologický výzkum. Střechy budov byly pokryty prejzovou krytinou.[3]

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

Václav Hájek z Libočan ve své kronice uvádí, že Karel IV. hrad založil pro pobyt královny a jejího dvora, protože ženy údajně na Karlštejn nesměly. Tuto hypotézu později Jaroslav Vrchlický zakomponoval do své hry Noc na Karlštejně.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2015-01-26]. Identifikátor záznamu 158967 : Hrad Karlík, archeologické stopy. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. DURDÍK, Tomáš. Ilustrovaná encyklopedie Českých hradů. Praha: Libri, 2002. 736 s. ISBN 80-7277-003-9. Kapitola Karlík, s. 245–246. 
  3. a b DURDÍK, Tomáš; SUŠICKÝ, Viktor. Zříceniny hradů, tvrzí a zámků. Svazek Střední Čechy. Praha: Agentura Pankrác, 2000. 207 s. ISBN 80-902873-0-1. S. 32–33. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]