Karel Zejda

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Karel Zejda
Narození4. listopadu 1890
Dolní Loučky
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí13. března 1977 (ve věku 86 let)
Penčice
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Místo pohřbeníMěstský hřbitov v Přerově
Národnostčeská[zdroj⁠?]
Povolánípodnikatel
Politická stranaNárodní souručenství
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Karel Zejda (4. listopadu 1890 Dolní Loučky[1]13. března 1977 Penčice) byl český obuvník, průmyslník a podnikatel, zakladatel závodu Kazeto v Přerově zabývajícího se výrobou kožených a lepenkových kufrů, pouzder a zavazadel, ve své době jediného závodu svého druhu v Československu. Po únoru 1948 byl zbaven vlastnictví továrny.

Život[editovat | editovat zdroj]

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Dolních Loučkách u Tišnova, vyučil se obuvníkem. Následně se začal zaměřovat na výrobu kožených obuvních svršků.

Kazeto[editovat | editovat zdroj]

Po vzniku samostatného Československa přesídlil Zejda do průmyslově rozvinutého Přerova. Po smrti J. Navrátila roku 1919 odkoupil jeho továrnu na zpracování kůží a výrobu svršků bot. Rostoucí konkurence v obuvnickém průmyslu, zejména intenzivní rozvoj zlínské firmy Baťa, nutila Zejdu vyhledávat nové cesty odbytu koželužského zboží. Roku 1925 firma vsadila na výrobu kožených kufrů, peněženek a zavazadel. Byla přejmenována na Kazeto, což představovalo zkratku slov Karel Zejda továrna (casseta navíc v italštině znamená skříňka).

Produkty závodu následně slavily úspěch a výroba byla nadále modernizována a rozšiřována. V roce 1929 odkoupilo Kazeto část areálu přerovského cukrovaru v Husově ulici, v těsné blízkosti městského nádraží, a vybudovalo zde nový a prostupně rozšiřovaný funkcionalistický tovární areál. Na jeho architektonické i interiérové podobě se podílela manželská dvojice architektů Oskara a Elly Oehlerových. Ti pro Zejdovu rodinu vypracovali též v letech 19371938 nájemní dům v Přerově, kde rodina žila.

V roce 1932 zaměstnávalo Kazeto na 150 zaměstnanců a výrobní kapacita činila 1500 kufrů denně.

Po roce 1948[editovat | editovat zdroj]

Po převzetí moci v Československu komunistickou stranou v únoru 1948 byla firma v rámci znárodnění veškerého hospodářství ve státě Karlu Zejdovi odebrána a transformována do národního podniku, se zachováním názvu značky. Zejdovi bylo umožněno, jakožto osobě klasifikované jako tzv. třídní nepřítel, nadále v továrně vykonávat pouze podřadné profese. Rodinný nájemní dům byl rozdělen na pět bytových jednotek a Zejdovi se museli vystěhovat do letního domku v Penčicích za Přerovem. Závěr svého života strávil Zejda ve starobním důchodu.

Úmrtí[editovat | editovat zdroj]

Karel Zejda zemřel 13. března 1977 v Penčicích ve věku 86 let a byl pohřben v rodinné hrobce na Městském hřbitově v Přerově.

Po smrti[editovat | editovat zdroj]

Se svou manželkou měli syna Karla Zejdu mladšího (1923–2010).[2]

Po sametové revoluci roku 1989 byl závod v restitučním řízení navrácen rodině Karla Zejdy, která podnik transformovala ve s.r.o. a nadále pokračuje ve výrobě tradičního sortimentu (2020).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Matrika 15514, sn. 78 [online]. MZA [cit. 2023-10-02]. Dostupné online. 
  2. POLÁKOVÁ-UVÍROVÁ, Petra. Zemřel továrník Karel Zejda, výrazná osobnost Přerova. Přerovský deník. 2010-11-15. Dostupné online [cit. 2020-08-30]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]