Karel Evald

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
JUDr. Karel Evald
Narození19. ledna 1896
Praha
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí8. září 1943 (ve věku 47 let)
Věznice Plötzensee
Německá říšeNěmecká říše Německá říše
Příčina úmrtípopraven oběšením
Místo pohřbeníVinohradský hřbitov
Národnostčeská
Alma materPrávnická fakulta Univerzity Karlovy
Povolánísoudce
DětiDagmar Evaldová, Jarmila Šikolová
RodičeMartin Evald
Příbuznísourozenci Jaroslav Evald, Jarmila Evaldová a Ladislav Evald
člen Sokola
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Karel Evald (19. ledna 1896 Praha8. září 1943 Věznice Plötzensee) byl československý soudce, sokol a odbojář z období druhé světové války popravený nacisty.

Život[editovat | editovat zdroj]

Před druhou světovou válkou[editovat | editovat zdroj]

Karel Evald se narodil 19. ledna 1896 v Praze v rodině sazeče a aktivního Sokola Martina Evalda a členem sokola byl i se svými sourozenci od útlého věku. Vystudoval Reálné gymnázium v Křemecově ulici a v roce 1915 byl přijat pražskou právnickou fakultu. Již v roce 1916 byl ale odveden do c. a k. armády a v jejích řadách se účastnil bojů bojů na Soči a na Piavě. Do Československa se vrátil v listopadu 1918 a hned druhý den se přihlásil k sokolskému pluku Stráže svobody, se kterým odjel na Slovensko bojovat s Maďary. Poté dokončil studim práv a stal se soudcem ve slovenských Sečovcích, od roku pak 1926 u okresního soudu v Košicíh. Po celou dobu byl aktivním sokolským činovníkem. Po Mnichovské dohodě se musel i s rodinou vrátit do Čech, v březnu 1939 byl jmenován soudním radou v Táboře.

Během druhé světové války[editovat | editovat zdroj]

Po německé okupaci se okamžitě zapojil do sokolských odbojových struktur. Poprvé byl zatčen v červenci 1941 načež strávil osm týdnů v terezínské Malé pevnosti, odkud se ještě nakrátko v zuboženém stavu vrátil. Po nástupu Reinharda Heydricha byla v říjnu 1941 spuštěna Akce Sokol, při které došlo k zatčení asi 1500 sokolských činovníků včetně Karla Evalda. Po šesti týdnech byl opět propuštěn. Obě výše zmíněná věznění ještě nesouvisela s odbojem, ale s jeho běžnou angažovaností v Sokole. Již za aktivní protinacistický odboj byl zatčen 23. října 1942. Vězněn byl v Táboře, Pankráci, Gollnowě a berlínské věznici Moabit. Popraven byl během tzv. Krvavých nocí 8. září 1943 v berlínské věznici Plötzensee.

Rodina[editovat | editovat zdroj]

Karel Evald měl bratry Jaroslava a Ladislava a sestru Jarmilu. Bratr Jaroslav Evald byl československým legionářem, důstojníkem a odbojářem v rámci Obrany národa. Popraven byl ve stejné věznici 10. června 1943.[1] Dcera Dagmar Evaldová byla za války nuceně nasazena, po ní a po roce 1989 se stala významnou činovnicí Sokola.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Viktor Švestka – Major Jaroslav Evald – Osudy příslušníka hraničářského praporu 1 "České družiny" (článek, Fortsborník 6, Společnost přátel československého opevnění, Brno, 1999)
  2. Dagmar Evaldová na stránkách Paměti národa

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]