Karavan

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Karavan
Campervan, mobile home

Karavan (obytný přívěs, obytný automobil) je mobilní stavba sloužící k rekreačním účelům nebo jako mobilní zázemí. Karavany se člení na přípojná vozidla - obytné přívěsy a obytné automobily. Obytné přívěsy definuje nařízení EU 858/2018[1] jako podkategorii SE - podkategorie vozidel zvláštního určení, spadajících do kategorie přípojných vozidel kategorie O, a technicky je lze dělit ještě na jedno či vícenápravové. Obytné automobily definuje stejně jako obytné přívěsy nařízení EU 858/2018 jako podkategorii SA - podkategorie vozidel zvláštního určení, spadajících do kategorie vozidel M a můžeme je také kromě zákonných kategorií vozidel, dělit také podle technického provedení na integrované, polointegrované, alkovny a obytné vestavby. Vyskytuje se mnoho modifikací všech typů.

Vybavení[editovat | editovat zdroj]

Většina karavanů je standardně vybavena kuchyní s dřezem, tekoucí vodou, plynovým vařičem, lednicí s trojkombinací (dle zdroje napájení 12 V, 230 V, plyn), chemickým WC a umyvadlem, většinou plynovým topením (může být i elektrické), u větších karavanů koupelnou, nebo sprchovým koutem, a samostatnou ložnicí. U menších je stolek po rozložení sloužící jako postel. Nadstandardní výbava může zahrnovat např. rozvody teplé vody včetně bojleru (elektrický nebo plynový), sprchu v koupelně, klimatizaci, solární panel apod.

Napájení[editovat | editovat zdroj]

V karavanech bývají rozvody 12 V i 230 V. Pro 12 V slouží nástavbová trakční baterie. Pokud je karavan s tažným vozidlem propojen pomocí 13 ti pólové zásuvky, může být napájen i 12 V z vozidla. V karavanech může být i tzv. měnič napětí, který 12 V stejnosměrných převede 230 V střídavých. Karavan má možnost, pomocí externí elektrické zásuvky připojení na elektrickou síť 230 V, která umožní napojit palubní 230 V rozvod karavanu prodlužovacím přívodem do běžné elektrické zásuvky. Potom je možné používat v karavanu běžné elektrické spotřebiče.

Použité materiály[editovat | editovat zdroj]

Stěny karavanů jsou tvořeny více vrstvami materiálů (tvoří tzv. sendvič). Vnější strana je z hliníkového plechu, vnitřní strana bývá obložena slabou překližkou. Prostor mezi je vyplněn polystyrenem. Pro nábytek se používají lehké překližky, nebo kompozitní WPC (Wood-Plastic Composite) materiály,[2] složené ze dřeva a polymeru, např. v poměru 60 % dřevní hmoty a 40 % HDPE (High Density PolyEthylen), nebo desky MDF (Medium Density Fireboard) s povrchovou úpravou.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. INFO@AION.CZ, AION CS-. 32018R0858. Zákony pro lidi [online]. [cit. 2024-05-09]. Dostupné online. 
  2. VŠE CO BY VÁS MOHLO ZAJÍMAT O PRODUKTECH TERAFEST® | Woodplastic.cz [online]. 2017-09-19 [cit. 2024-05-09]. Dostupné online. 
  3. KONEČNÝ, Tomáš. Co znamenají zkratky MDF, LTD, DTD? | ketyban.cz. www.ketyban.cz [online]. [cit. 2024-05-09]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]