Karaburun (poloostrov, Albánie)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poloostrov Karaburun

StátAlbánieAlbánie Albánie
Map
Souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Poloostrov Kalaburun (albánsky Gadishulli i Karaburunit) je největší poloostrov v Albánii. Nachází se v jižní částí země v blízkosti města Vlora a vybíhá do Středozemního moře. Odděluje tak Vlorský záliv od Středozemního moře (Otrantské úžiny). Jeho název pochází z turečtiny, kde znamená doslova černý mys. Je součástí pohoří Kanali, které se na pooloostrově začíná a táhne se 100 km na jihovýchod.

Plocha poloostrova je 62 km² a je neobydlený. Dlouhý je celkem 16 kilometrů, šířka se pohybuje okolo tří až čtyř a půl kilometru. V současné době je vegetace i fauna ostrova chráněna (byla zde zřízena přírodní rezervace). Významnějším objektem, který se na poloostrově nachází je vojenská základna Pasha-Liman.

Hornatý poloostrov se vypíná do nadmořské výšky dosahující až 800 m. Nejvyšším vrcholem poloostrova je hora Maja e Koretës, jejíž výška činí 826 m n. m., a je odtud možné dohlédnout až na italskou pevninu.[zdroj?] Na jejím vrcholku stojí dominantní vysílač televizního a radiového signálu. Pobřeží je většinou příkré a lemované útesy, s výjimkou několika malých pláží. Často se zde nacházejí různé jeskyně.

Na pomezí poloostrova a pevniny se nachází vojenská základna Pasha-Liman, odkud operují námořní síly Albánie a NATO. V jejím areálu se nachází archeologický park Oricum s vykopávkami antického města, jež se tu rozkládalo od 6. stol. př. n. l. K jeho návštěvě je třeba mít speciální povolení.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. TŘEŠŇÁK, Jakub. Vlora, Vlora. Země světa. 8.7.2023, roč. 22, čís. 7, s. 38–43. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]